Direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Foto: BoBo
Direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Foto: BoBo
Sorodna novica Programski svet bo direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak razreševal 16. avgusta

Glavni razlog za predlog razrešitve je po besedah direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak namreč to, da ne sledi zahtevam generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha po kadrovskih in programskih spremembah.

Gre za zahteve po spremembah, ki jih sam v skladu s statutom Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na njegov predlog. Tega bo programski svet javnega zavoda obravnaval na izredni seji v ponedeljek.

"Toda eden temeljev sodobne, neodvisne javne televizije je v tem, da so direktorji in uredniki posameznih področij neodvisni in pri svojih odločitvah, zavezani zgolj strokovnim standardom novinarske stroke," je poudarila.

Grah Whatmough je osnovno nepoznavanje mej pristojnosti, ki jih ima kot generalni direktor, po njenem opažanju najočitneje pokazal, ko je zavrnila podporo njegovemu predlogu za razrešitev Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija. To je bil po njenih besedah neposredni vzrok za njegov predlog za soglasje k njeni razrešitvi.

Sorodna novica Generalni direktor RTV Slovenija predlaga razrešitev direktorice TV Slovenija

Kot ugotavlja, predloga torej ni vložil zaradi njenega slabega dela, ampak ravno nasprotno – zaradi njenega vztrajanja pri visokih strokovnih standardih dela, spoštovanju statuta RTV Slovenija in zavzemanju za to, da TV Slovenija deluje kot javna televizija.

Na očitek o neukrepanju ob domnevno zgodovinsko najnižji gledanosti TV-programov je odgovorila, da so trendi vsako leto približno enaki. Sicer pa po njenih besedah štejejo predvsem kumulativni letni podatki in ne podatki po posameznih pasovih spremljanja programa.

V času od 20. do 22. ure pa je bila gledanost lani nižja zato, ker januarja in februarja ter maja in junija ni bilo razvedrilnih oddaj. Zaradi epidemije covida-19 in 30-letnice samostojne Slovenije je bilo tudi veliko vsebin, ki za večji del gledalcev niso zanimive, je navedla. Če bi bilo lani v tem pasu toliko razvedrilnih oddaj kot leto prej, bi bila gledanost primerljiva, je prepričana.

Očitek glede kršitve pravil o pristojnosti na RTV Slovenija v povezavi s statutom RTV Slovenija v letu 2019 je zavrnila z navedbami, da so bili programski stroški utemeljeni in izkazani, porabljeni pa so bili znotraj oddeljenega proračuna za TV Slovenija. Vsi presežki so bili usklajeni z Whatmoughevim predhodnikom Igorjem Kaduncem. Nadzorni svet javnega zavoda, ki mu je predsedoval zdajšnji generalni direktor, je letno poročilo RTV Slovenija sprejel februarja lani, je spomnila. Po njenih besedah pa niti revizija ni ugotovila ničesar spornega v poročilu.

Ob očitku, da je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev za poslovno sodelovanje z javnim zavodom, pa je spomnila na pravno mnenje iz leta 2017 in ugotovitve protikorupcijske komisije. V skladu z njimi pri poslovnem sodelovanju družbe Sport Media Focus v delni lasti moža Manice Janežič Ambrožič z javnim zavodom ni podlage za resen sum o kršenju določb o nasprotju interesov.

Grah Whatmough je predlog za soglasje programskega sveta RTV Slovenija k razrešitvi Natalije Gorščak vložil 30. julija, programski svet pa bo o njem razpravljal v ponedeljek, 16. avgusta, popoldne. Predsednik sveta Ciril Baškovič se je za ta datum odločil po prejetju pravnega mnenja, da bo takrat sprejeta odločitev sveta, ki mora biti podana v 15 dneh, še pravočasna.