Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. Foto: BoBo
Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. Foto: BoBo
Sorodna novica Generalni direktor RTV Slovenija predlaga razrešitev direktorice TV Slovenija
Sorodna novica Se bo programski svet sploh utegnil opredeliti do razrešitve Gorščakove?

Po pravnem mnenju, ki ga je Baškovič dobil, bo 16. avgusta sprejeta odločitev še pravočasna. Grah Whatmough je predlog vložil 30. julija, svet pa mora o njem po zakonu odločiti v 15 dneh. Baškovič je Odvetniško družbo Čeferin in drugi prek pravne službe Radiotelevizije Slovenija (RTVS) vprašal, ali mora svet odločiti do sobote, 14. avgusta, ali pa bi bila pravočasna tudi odločitev, sprejeta v ponedeljek, 16. avgusta. Podrobnosti o pravnem mnenju ni želel navajati.

Če generalni direktor ne prejme opredelitve sveta pravočasno, sme o razrešitvi odločiti samostojno.

Vabilo na sejo sveta skupaj z gradivi bodo odposlali v ponedeljek, danes pa so vse članice in člane sveta po elektronski pošti obvestili, naj v prihodnjem tednu pričakujejo vabilo na sejo. "Potem bomo klicali vsakega posebej in ga vprašali, ali se bo seje udeležil ali ne," je napovedal Baškovič.

Sklepčnost seje programskega sveta sredi avgustovskih dopustov je vprašljiva. Če seja ne bo sklepčna, bo generalni direktor o razrešitvi lahko odločil samostojno. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Sklepčnost seje programskega sveta sredi avgustovskih dopustov je vprašljiva. Če seja ne bo sklepčna, bo generalni direktor o razrešitvi lahko odločil samostojno. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Sklepčnost seje je vprašljiva

Generalnemu direktorju je že pred dnevi predsednik programskega sveta Baškovič dal pobudo, naj zaradi pomembnosti zadeve in upoštevanja vloge programskega sveta razmisli o prestavitvi roka na drugo polovico avgusta, ko bi se programski svetniki že vrnili z dopustov in bi tako lažje izpeljali sklepčno sejo. Vendar je generalni direktor v torek zvečer elektronsko odgovoril, da zakonskega roka ne more spreminjati, je razvidno iz Baškovičevega dopisa članom sveta, ki ga je pridobil STA.

Očitki

Generalni direktor Grah Whatmough očita Gorščakovi, da ni spoštovala statuta RTV Slovenija, ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTV Slovenija s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, meni generalni direktor.

Gorščakova je za STA že poudarila, da ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja in da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati. Prav tako je izpostavljene očitke zavrnil Whatmoughov predhodnik Kadunc.