Nataša Pirc Musar: informacijska pooblaščenka nova varuhinja? Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar: informacijska pooblaščenka nova varuhinja? Foto: BoBo
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik še razmišlja o vnovični kandidaturi. Foto: BoBo

To bo storila na pobudo in predlog nekaterih nevladnih organizacij, ker je prepričana, da varuh s pozicije avtoritete lahko marsikatero zadevo s področja človekovih pravic premakne naprej, čeprav nima takšnih pooblastil, kot jih ima informacijski pooblaščenec – denimo globe, kazni in podobno.

»Z znanjem in sposobnostmi, ki jih imam ter s pomočjo medijev in njihove moči se da marsikaj doseči«, je prepričana Nataša Pirc Musar, sicer diplomirana pravnica in nekdanja novinarka.

Bolj slišan varuh
»Varuh mora biti bolj slišan in mora znati uporabljati moč svoje avtoritete. Na tem področju se zagotovo da narediti veliko«, je ocenila Pirčeva in hkrati dodala, da naj to ne zveni kot kritika sedanje varuhinje, ampak samo kot "ugotovitev, da ima sama drugačen karakter kot sedanja varuhinja".

Potrebna je dvetretjinska večina
Na vprašanje MMC ali že išče politično podporo, je Pirc Musarjeva odvrnila s smehom in ugotovitvijo, da je za izvolitev potrebna dvetretjinska večina. »Najprej je treba vprašati predsednika republike, saj je on tisti, ki državnemu zboru predlaga kandidata za varuha«, je dejala Pirčeva in se izognila odgovoru ali oziroma kdaj se bo sestala s predsednikom republike. »Treba bo počakati tudi na izid predsedniških volitev«, je dejala proaktivna informacijska pooblaščenka.

Čabaškova razmišlja o drugem mandatu
O ponovni kandidaturi za varuhinjo razmišlja tudi Zdenka Čebašek Travnik, ki pa se ji šestletni mandat varuhinje človekovih pravic izteče 22. februarja 2013. To so nam potrdili v njenem uradu, ocene lastnega mandata pa bo varuhinja predstavila na tiskovni konferenci.

Višja državna tožilka in predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer se ne bo potegovala za funkcijo varuhinje. "O tem ne razmišljam", nam je dejala po telefonu.

Rok za prijavo v 45 dneh
Predsednik republike Danilo Türk je v uradnem listu objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic. Predlog z obrazložitvijo in pisnim soglasjem kandidatov je treba poslati v roku 45 dni. V postopku izbire se smiselno uporabljajo določbe zakona o ustavnem sodišču. Edini formalni pogoj izven tega pa je, da mora varuh biti slovenski državljan.

Zdenko Čebašek Travnik je leta 2006 za varuhinjo predlagal takratni slovenski predsednik Janez Drnovšek, pred njo je to funkcijo opravljal Matjaž Hanžek. Prvi varuh pa je bil Ivan Bizjak.

Saša Banjanac Lubej