V Natu so nas očitno siti. Foto: Reuters
V Natu so nas očitno siti. Foto: Reuters
Jelko Kacin
Kacin opozarja, da so bili rezi v vojaški proračun pregloboki. Foto: Ergyn Žječi
Prehudi rezi v Slovensko vojsko

"Rek pravi, nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše, ampak mislim, da smo mi v teh letnih rezih obrambnega proračuna prišli tako daleč, tako nizko, da je vsakomur jasno, da na tak način noben sistem ne more preživeti," je opozoril Kacin. Ob rezih v obrambni proračun zdaj pričakuje, da bosta politika in javnost našli način, da spet postanemo spoštovana članica zavezništva.

Ste le še breme, prižgali vam bomo rdečo luč, prenehali bomo z vami govoriti v diplomatskem jeziku; vse to je namreč neuradno slišati o mnenju Nata o vlogi Slovenije v njem.

Obrambni proračun se je sicer letos v primerjavi z lanskim nekoliko povečal, kar poudarjajo tudi na finančnem ministrstvu, a pozabijo povedati, da predvsem zaradi prenosa nekaterih obveznosti z zunanjega na obrambni resor.

Vse dlje od zavez
Poleg tega Nato predvsem pričakuje, da bi obrambi namenili dva odstotka BDP-ja oziroma vsaj nakazali, da delamo v tej smeri. A zadnje projekcije kažejo nasprotno sliko: ta delež naj bi se še zmanjševal. Korake v nasprotno smer bi Slovenija morala pokazati do julijskega vrha v Varšavi.

"Na Poljskem bomo nastopili po načelu 28 za 28, ne moremo si dovoliti nastopa 27 minus ena ali kaj podobnega. Moramo sporočiti, da smo enotni in da to breme tudi enotno nosimo," je še pristavil.

Kacin je prepričan, da bo politika to razumela in tudi državljanom znala razložiti, zakaj je treba več denarja nameniti za obrambo. Ali se bo to zares zgodilo, za zdaj še ni jasno.

Prehudi rezi v Slovensko vojsko