Uporaba pokajočih pirotehničnih sredstev je dovoljena do 2. januarja. Foto: Reuters
Uporaba pokajočih pirotehničnih sredstev je dovoljena do 2. januarja. Foto: Reuters

Legalna pirotehnična sredstva, ki povzročajo pok, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo prireditve. Uporaba preostalih pirotehničnih izdelkov (rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, zlati dež, tortne fontane, čmrlji …) je dovoljena skozi celo leto.

Na svoji spletni strani policisti navajajo, da so najpogostejše kršitve, ki jih obravnavajo policisti, uporaba prepovedanih pirotehničnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavna značilnost je zgolj pok (petarde različnih oblik in moči), uporaba pirotehničnih izdelkov 1. kategorije na mestih, kjer to ni dovoljeno, in uporaba pirotehničnih izdelkov na javnih prireditvah in shodih. Za prekrške je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Policisti so med 20. novembrom 2013 in 10. januarjem 2014 zasegli 16.503 kosov pirotehničnih izdelkov in pri tem ugotovili 128 kršitev zakona, ki ureja pirotehnična sredstva. Zoper kršitelje je bilo podanih 43 obdolžilnih predlogov ter 24 kazenskih ovadb (poškodovanje premoženja).

Policija tudi opozarja, da nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres, poleg tega onesnažuje okolje ter povzroči materialno škodo.

Ob tem opozarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotavljajo namreč, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa.