Veliko upokojencev ima nizke pokojnine in živi na robu revščine, opozarjajo na sindikatu. Foto: MMC RTV SLO
Veliko upokojencev ima nizke pokojnine in živi na robu revščine, opozarjajo na sindikatu. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki sindikata so na novinarski konferenci v Kranju zatrdili, da se bodo z vsemi razpoložljivimi sredstvi borili za ohranitev pridobljenih pravic upokojencev, in predstavili hude finančne težave, ki tarejo upokojence - od zmanjševanja pokojnin in ukinjanja letnega dodatka do zmanjševanja faktorja za pokojninsko osnovo ter vračanja varstvenega dodatka.

Hkrati pa so opozorili na nedoslednost pri hkratnem pozivu k upokojitvi javnih uslužbencev in pripravi pokojninske reforme za dvig starostne meje za upokojitev.

Veliko upokojencev živi na robu revščine
"Vladni ukrepi so na vseh frontah izredno stisnili upokojensko populacijo. Veliko upokojencev ima nizke pokojnine in živi na robu revščine," je izpostavila pravnica sindikata Judita Belhar, predsednica za Gorenjsko Majda Vidic pa je sklenila: "Ne bomo dovolili, da nam kradejo pravice, ki smo jo zaslužili s svojim delom, ter da postanemo breme svojim otrokom, ki morajo jemati kredite za plačevanje domov za ostarele, ker sami s pokojninami ne moremo preživeti."

Predsednica Veronika Potočnik je pojasnila, da za zdaj vlado na miren način opozarjajo na težave upokojencev. "Glede na korake vlade, pa bomo tudi mi nadaljevali svoje aktivnosti in zahtevali svoje pravice," je poudarila. S pismom ogorčenja so vlado že opozorili na poglabljanje revščine upokojenih delavcev, zato zahtevajo spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki "jemlje upokojencem težko zasluženo pokojnino in letni dodatek".

Sprva le nekaj članov, zdaj že 40.000
Sindikat upokojencev (SU) Konfederacije sindikatov (KS) 90 Slovenije, ki je nastal z le nekaj člani leta 2005, je v zadnjih sedmih letih močno povečal število članov, in sicer na 40.000. Zaradi ukrepov vlade, ki zmanjšujejo prihodke upokojencev, pa sekretarka Jelica Kostadinova računa, da bo do konca leta članstvo naraslo na od 150.000 do 200.000. Sindikat tako dobiva vse večjo vlogo pri zagovarjanju pravic upokojencev. "Sindikat bo tvorno nastopil proti poskusom zmanjševanja pokojnin in vsem drugim varčevalnim ukrepom, ki zadenejo tiste, ki niso odgovorni za sedanje stanje," je poudaril predsednik Peter Majcen, ki prek sindikalne centrale daje podporo pri organiziranju in delu sindikata upokojencev.

SU KS 90 za zdaj ni iskal podpore pri preostalih dveh slovenskih sindikatih upokojencev: "Imamo največ članstva. Če bo potrebno, pa bomo pozvali vse, naj se nam pridružijo v protestih," je povedala Potočnikova. Kot so opozorili v sindikatu, se bodo "za pravice borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki pa verjetno ne bodo v prid državni stabilnosti".