Aktivisti so shod začeli na Prešernovem trgu v središču Ljubljane, kjer so iz kartonastih škatel zgradili tudi
Aktivisti so shod začeli na Prešernovem trgu v središču Ljubljane, kjer so iz kartonastih škatel zgradili tudi "Trdnjavo Evrope" z napisom "Tako Evropa pozdravi begunce na svojih mejah". Foto: BoBo
Pred začetkom pohoda po mestu je sunek vetra podrl trdnjavo, kot da bi želel Evropo pozvati, naj poruši zidove, s katerimi pred begunci brani svoje meje. Foto: BoBo

Koordinatorka akcije Alenka Mrakovčič je povedala, da so s shodom, ki so ga organizirali v okviru kampanje SOS Evropa, ki deluje proti kršitvam pravic migrantov na mejah EU-ja, želeli opozoriti na številne begunske žrtve nevarne morske poti čez Sredozemlje in zgrešenost priseljenske politike EU-ja. "Ne smemo dopuščati trpljenja in umiranja na naših mejah," je ob tem dejala Mrakovčičeva.

EU je po njenih besedah s svojo migracijsko politiko preusmeril migracijske tokove tako, da je gradil ograje in druge ovire, na primer na mejah med Bolgarijo in Turčijo ter Grčijo in Turčijo. Zato morajo skoraj vsi, ki se odločijo za pot v EU, čez morje. "Ta pa je izjemno nevarna in je v rokah tihotapcev ljudi, ki zahtevajo ogromno denarja za prehod čez morje," je povedala Mrakovčičeva.

EU je prav tako sklenil sporazume s tretjimi državami, ki omogočajo vračanje beguncev iz Evrope v te tretje države, ki pa pogosto niso varne. Sporazumi omogočajo tudi zadrževanje beguncev in migrantov na ozemlju tretjih držav, da ne morejo nadaljevati poti do Evrope. Zato v Amnesty International Slovenija (AI) nasprotujejo tem sporazumom.

Zahteve po okrepitvi operacij na morju
AI tudi opozarja, da gre pri ljudeh, ki se odločijo za pot v Evropo, predvsem za migrante in begunce, ki bežijo z vojnih območij, pred preganjanjem zaradi političnih, verskih ali drugih razlogov ali pred nevzdržno revščino. Zato organizacija od EU-ja zahteva okrepitev operacij za iskanje in reševanje v Sredozemskem in Egejskem morju, pri čemer naj sodelujejo vse države članice EU-ja, ki bi morale zagotoviti več varnih in legalnih poti v Evropo za tiste, ki bežijo pred konflikti in preganjanjem, ter jim omogoči dostop do mednarodne zaščite - statusa begunca.

Tihi pohod za pravice beguncev in migrantov
Tihi pohod za pravice beguncev in migrantov