Dušan Kumer upa, da bodo v Zaresu ravnali odgovorno. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer upa, da bodo v Zaresu ravnali odgovorno. Foto: MMC RTV SLO
Borut Sajovic
Borut Sajovic vidi odprte še vse možnosti. Foto: MMC RTV SLO
Golobič napovedal odstop

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je danes presenetil z napovedjo, da bo po referendumu o pokojninski reformi zapustil ministrski stolček. Na MMC-ju smo zbrali odzive političnih strank na njegovo napoved.


"Upam, da te poteze ne bo storil do referenduma in se bo nekako držal stališča, ki smo ga dali pri SD-ju, da se do referenduma obnašamo odgovorno in prevzamemo del odgovornosti, ki smo jo leta 2008 obljubili volivcem. Glede na to, da se pa hoče vrniti v parlament, pa je moj odgovor zelo preprost. Do zdaj se ni v parlament vrnil še noben minister, ki je odstopil s funkcije, ker poslanec, ki odide na ministrsko mesto, se potem nazaj ne vrne,"
je zatrdil vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer in dodal, da gre pri vrnitvi med poslance za stvar etike.
Pojasnil je, da o razpadu koalicije še ne želi govoriti, saj bodo po referendumu še zmeraj na mizi vse možnosti. "Včeraj smo jasno povedali - tisti, ki želi biti državotvoren, to velja za opozicijo in koalicijo, naj vse stori za to, da bo pokojninska reforma uspela, ker gre za projekt države, ne pa nobene koalicije ali stranke, temveč gre za usodo državljank in državljanov," je dodal.

Erjavec: Vlada nima več potrebne energije
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je za MMC dejal, da se očitno nadaljuje proces razpadanja vlade, kar kaže, da ta vlada nima več tiste energije, da bi izvedla potrebne spremembe, ta korak pa pomeni, da smo še korak bližje predčasnim parlamentarnim volitvam. "V tem oziru tudi podpiram pobudo predsednika republike Danila Türka," je še dejal Erjavec.
V SDS-u molčijo
Vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik je dejal, da gre za notranjo zadevo stranke Zares in da bodo morali sami urediti svoje vrste. Prepričan je, da bi bil njegov odstop zagotovo bistveno boljši že pred časom "za Slovenijo in za stranko". V SDS-u so se odločili, da Golobičeve poteze za zdaj ne bodo komentirali.

Jelinčič: Lahko bi se vprašali po zdravju nekaterih v koaliciji
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je zatrdil, da napovedani Golobičev odstop kaže, da je kriza v državi oz. vladi veliko hujša, kot si lahko predstavljamo. Kot pravi, bi pričakoval, da bi pred Golobičem odstopila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, saj njena stranka obvladuje dva najpomembnejša resorja v državi, na ta način pa v državi uvaja policijsko nasilje in zmanjšuje svoboščine.

Izpostavil je še, da je vlada polna nesposobnih kadrov, ki nikdar niso bili pripravljeni upoštevati predlogov in sugestij opozicije. Glede na to, da Pahor govori, da koalicija ni v krizi, pa bi se po njegovem mnenju lahko tudi vprašali po mentalnem zdravju nekaterih v koaliciji.
Sajovic: Odprte so vse možnosti
Vodja poslanskega kluba LDS-a Borut Sajovic je Golobičevo napoved komentiral z besedami, da razlogov za njegov odstop ne poznajo, saj gre za osebne odločitve. "LDS se do te njegove odločitve še ni opredelil, jasna pa je bila izjava premierja, da bo vztrajal do referenduma," je dejal Sajovic.

Poudaril, je da do referenduma vztrajajo "na tej barki", na vprašanje MMC-ja, kaj potem, pa je Sajovic dejal, da so odprte vse možnosti in se bodo odločili na večer izidov referenduma o pokojninski reformi. Podrobneje se ni želel opredeliti niti do izjav predsednika Danila Türka, da nas najverjetneje čakajo predčasne volitve. "Iz izkušenj vem, da jih je mogoče razumeti tako ali drugače," je še dejal.

Golobič napovedal odstop