Po Tomšičevem mnenju se bo kljub Golobičevem odstopu agonija vlade nadaljevala. Kljub tej agoniji pa je možno, da ne bo predčasnih volitev, ampak bomo morali počakati do rednih, je še dejal. Foto: MMC RTV SLO
Po Tomšičevem mnenju se bo kljub Golobičevem odstopu agonija vlade nadaljevala. Kljub tej agoniji pa je možno, da ne bo predčasnih volitev, ampak bomo morali počakati do rednih, je še dejal. Foto: MMC RTV SLO

Ta agonija se bo nadaljevala do volitev, najsi bodo redne ali predčasne.

Matevž Tomšič
Darko Štrajn
Zaradi Golobičevega odstopa predčasne volitve niso nič bližje, ocenjuje Štrajn. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek

Mislim, da je to korak k temu, da se Zares spet malo pozaresi.

Darko Štrajn o Golobičevem odstopu

Politični analitik Matevž Tomšič je za MMC glede današnje napovedi predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, da bo po referendumih odstopil z ministrskega položaja, dejal, da se je Golobič za to potezo odločil precej prepozno.

"Odstopiti bi moral po aferi Ultra"
"Pravi čas, da bi ohranil svojo kredibilnost, bi bil po razkritju afere Ultra, ko je zavajal javnost glede svojega deleža v tem podjetju. Če bi takrat potegnil svojo potezo, bi se lahko na nek daljši rok še vedno ohranil kot relevantni igralec na političnem prizorišču,"
je prepričan.

S svojim morebitnim takratnim odstopom bi Golobič po Tomšičevem mnenju dal javnosti znak, da so politiki za svoje napake pripravljeni odgovarjati oz. potegniti določene konsekvence. "Zdaj pa lahko to razumemo kot dejanje iz obupa, neko dejanje, ki zelo plastično odraža splošno klimo, ki vlada v vladajoči koaliciji," je ocenil.

Tomšič: Agonija se bo nadaljevala
Ob tem je dodal, da je Zares že večkrat napovedal možnost izstopa iz koalicije in da tudi zdaj nekateri omenjajo to možnost. Kar zadeva delovanje vlade, pa Tomšič meni, da se ne bo glede tega nič spremenilo. "Ta agonija se bo nadaljevala do volitev, naj si bodo redne ali predčasne," je pojasnil in dodal, da zaradi Golobičevega odstopa predčasne volitve niso nič bolj realne.

"Dejstvo je, da je v zdajšnjem položaju vlada dejansko v popolnem razsulu. Zdaj, ko vlada praktično ne more nobenega resnejšega ukrepa - kaj šele neke celovitejše reforme - normalno spraviti skozi proceduro, bi bile predčasne volitve edina smiselna rešitev, kar pa ne pomeni, da bo do njih prišlo," meni Tomšič.

Kot je pojasnil, znotraj koalicije ni opaziti velike pripravljenosti za predčasne volitve. "Le DeSUS kot nekdanja vladna stranka se zavzema za predčasne volitve. Medtem ko druge stranke t. i. levega trojčka ne izražajo neke pripravljenosti za predčasne volitve. Povsem mogoče je, da bomo kljub vsemu, kar se dogaja, morali počakati do rednih volitev," je še dejal.

"Predčasne volitve se v Sloveniji težko zgodijo"
Po mnenju političnega analitika Darka Štrajna Golobičev odstop, čeprav je videti, kot da so predčasne volitve "za vogalom", na to ne bo vplival. In sicer zato, ker so predčasne volitve ena od tistih zadev, ki se "v Sloveniji res težko zgodijo".

"Ne verjamem preveč, da bi se to res zgodilo. Je sicer mogoče, saj je kriza globoka. Vendar v to kaj bistveno ne verjamem. Tudi Golobičev odstop s položaja ministra tega dejstva bistveno ne more spremeniti. Je samo še dodatna točka k vsemu položaju, ki je nastal," je poudaril.

Na vprašanje, zakaj je Golobič odstopil, je Štrajn odgovoril, da lahko tukaj zgolj ugibamo. "Če bi rekel, da je to storil iz etičnih razlogov, mi tega ne bi noben verjel. Tudi njemu ne bo noben verjel tega," je opozoril.

Gesta v smeri rekonstrukcije Zaresa?
Štrajn meni, da je to gesta v smer neke mogoče rekonstrukcije stranke. "Prav tako s to gesto dobi hkrati nek teren v tem ogromnem številu zamisljivih kombinacij, ki se bodo odprle, potem ko bo jasno, kaj se bo pravzaprav dogajalo na terenu vlade. Ali preoblikovanje vlade, ali odstop vlade, ali - to možnost bi dal na konec - predčasne volitve," je ocenil.

"Tudi to je mogoče, ampak kar zadeva predčasnih volitev, se strinjam, da predčasne volitve pomeni dati v roke oblast Janši. Tudi če bi se zdaj domenili, da gredo na volitve, bo na tej strani zelo težko izvesti takšno rekonstrukcijo, da bi ta opcija sploh imela kakšne možnosti. Golobič bo to svojo gesto razglasil za dejanje neke doslednosti. Jaz osebno mu celo do neke mere verjamem. To ni več važno, kajti slovenska javnost mu to ni več pripravljena verjeti. Mislim, da je to korak k temu, da se Zares spet malo pozaresi. Ne vem pa, kaj bi to konkretno lahko pomenila, in menim, da tudi on tega ne ve," je še povedal Štrajn.

Ta agonija se bo nadaljevala do volitev, najsi bodo redne ali predčasne.

Matevž Tomšič

Mislim, da je to korak k temu, da se Zares spet malo pozaresi.

Darko Štrajn o Golobičevem odstopu