Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nočna dežurna ekipa splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana je imela kar nekaj dela. Obravnavali so 65 bolnikov, štiri nujne intervencije so izvedli na terenu. Dva pacienta sta bila močno intoksicirana s prepovedano substanco. Obravnavali so tudi nekaj zastrupitev z alkoholom, med njimi 14-letnika, ki so ga napotili na pediatrijo, je pojasnila dežurna urgentna zdravnica Špela Baznik. Dežurni na ljubljanski pediatrični kliniki so v silvestrski noči sicer skupno obravnavali dva opita otroka, kar je po njihovi oceni relativno malo.

Ob praznovanju novega leta običajno obravnavajo več zastrupitev z alkoholom pri mlajših. Če je opiti pacient neodziven, ga namestijo v stabilni bočni položaj, da normalno diha. Nato čakajo več ur, da se strezni. Paziti morajo predvsem, da v primeru, da bruha, izbruhanega ne vdihne. "Težava zastrupitve je v dihalni poti, ki ni zaščitena, če ima bolnik motnje zavesti," pojasnjuje Baznik. Kot je še dodala, so imeli več primerov zastrupitve z alkoholom iz enega lokala. Obravnavali so tudi pacienta s samomorilnimi mislimi. Obravnavali so tudi paciente z nevrološkimi težavami, vrtoglavico, bolečinami v trebuhu.

Kot je dodala, je delalo skupno pet zdravnikov, med katerimi so bili urgentni in družinski zdravniki. Prav tako je bilo vključenih devet medicinskih sester.

Poškodb zaradi pirotehničnih sredstev ni bilo. Promocije za manjšo uporabo pirotehnike imajo učinke, opaža Baznik. Prav tako je zaradi svaril v javnosti o negativnih posledicah pitja alkohola manj zastrupitev z alkoholom, je dodala.

Medtem ko na ljubljanski urgenci ni bilo poškodovanih s pirotehničnimi sredstvi, je bilo na mariborski urgenci drugače. Obravnavali so namreč hudo poškodbo zaradi pirotehnike, so povedali za STA. Več podrobnosti o dogajanju pri njih v pretekli noči niso posredovali.

Na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je bilo med 7. uro 31. 12. 2023 in 7. uro 1. 1. 2024 obravnavanih 53, od tega v nočni izmeni kar 31 ljudi, je poročala diplomirana medicinska sestra Sara Kladnik. "Silvestrska noč je bila zelo pestra, obravnavali so štiri zastrupitve z alkoholom in prepovedanimi substancami, veliko zahtevnih urgentnih ambulant v povezavi s srčnimi motnjami, en bolnik je bil zaradi življenjske ogroženosti premeščen v enoto za intenzivno medicino, en bolnik pa je zaradi septičnega šoka preminil," so zapisali.

V urgentnem kirurškem bloku UKC-ja Ljubljana so v 24 urah do 7. ure danes zjutraj pregledali in oskrbeli 152 poškodovancev, od tega 57 po 19. uri. Opravili so 38 malih operativnih posegov in tri velike, 16 pacientov so oskrbeli v mavčarni, 18 jih je potrebovalo hospitalizacijo na oddelku za travmatologijo. Med poškodovanci je bilo tudi sedem udeležencev v pretepu, štirje smučarji in štirje z opeklinami ter dva poškodovana v prometni nesreči.

Dežurni na pediatrični kliniki so na silvestrsko noč pregledali 30 otrok. Klinika je bila sicer po besedah zdravnice Maje Česen Mazić relativno prazna in mirna, razen na oddelku za pulmologijo. "Tistim najbolj bolnim smo omogočili praznovanje z družino, kjer je bila mogoča izolacija, tudi na oddelku za otroško onkologijo in hematologijo," je povedala Česen Mazić in dodala, da se je s strehe pediatrične klinike lepo videl ognjemet z Ljubljanskega gradu.

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana po besedah dežurne zdravnice Veronike Braune Kozjek na najdaljšo noč v letu ni bilo večjih odstopanj od siceršnjih noči, saj so na gnečo in polne hodnike navajeni. Pregledali so 17 bolnikov, sedem pacientov je bilo sprejetih na kliniko, največ zaradi okužb s covidom.

Na nevrološki kliniki so imeli na silvestrovo 23 pregledov, od tega so jih hospitalizirali osem. Od polnoči naprej so oskrbeli še štiri nujno napotene paciente.

Reševalne ekipe reševalne postaje UKC-ja Ljubljana so od 19. ure do 6.30 zjutraj opravile 66 intervencij, od tega je bilo 27 nujnih in 39 nenujnih voženj. Obravnavali so 44 pacientov z obolenji internistične narave, pet poškodovancev in opravili nekaj nenujnih reševalnih prevozov, je poročal vodja izmene Marko Mustar. V poročilo sicer niso vključene intervencije, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah, so še sporočili z UKC-ja Ljubljana.

Za policiste je noč minila razmeroma mirno

Za varnost je po državi skrbelo več kot 650 policistov, kljub številnim dogodkom na prostem pa hujših kršitev niso zaznali, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Policisti so bili prisotni na večjih javnih prireditvah oz. silvestrovanjih. Na interventni številki policije 113 pa so ob prehodu v novo leto v 12 urah prejeli 890 klicev. Med 311 interventnimi dogodki je bilo devet takšnih, ki so zahtevali nujno ukrepanje.

Več prejetih prijav se je nanašalo na rabo pirotehničnih sredstev in požarov, ki bi lahko nastali zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, so pojasnili mariborski policisti. Da so prejeli več prijav zaradi čezmerne in nezakonite uporabe pirotehničnih sredstev, so sporočili tudi policisti iz Kopra. Kljub vsemu pa nihče ni bil poškodovan.

Nezakonito uporabo pirotehničnih sredstev so policisti med drugim zaznali v nedeljo pri zdravstvenem domu v Luciji. Dvema 12-letnikoma so zasegli petardi in rotacijski metuljček, za kar je predpisana starost dovoljene uporabe 14 let. O tem bodo obvestili tudi center za socialno delo.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so imeli gasilci v silvestrski noči veliko dela z gašenjem zabojnikov za odpadke v več krajih po državi. Več kot 60 gasilcev je v nedeljo okrog 21.30 v Želimljah v občini Škofljica gasilo goreči kozolec ter izpod njega rešilo kmetijsko mehanizacijo, v Mariboru pa je nekaj pred 19. uro zaradi odvrženega pirotehničnega sredstva zagorel avtomat za pijače.

Policisti so med drugim obravnavali 15 prometnih nesreč, 63 kršitev javnega reda in miru ter 21 kaznivih dejanj. V 11 prometnih nesrečah je nastala gmotna škoda, v treh so bili udeleženci lažje poškodovani, v eni pa težje. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so policisti enemu vozniku tudi zasegli vozilo, so našteli na Generalni policijski upravi.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so policisti po državi opravili 32 intervencij na javnem kraju, 31-krat pa so posredovali v zasebnih prostorih. Dva kršilca, ki sta kljub opozorilom nadaljevala prekršek, so pridržali.

Med kaznivimi dejanji so obravnavali štiri vlome, dve tatvini, deset poškodovanj tuje stvari, eno povzročitev telesnih poškodb, dve nasilji v družini ter eno nasilništvo.

Manj kot uro po polnoči se je na regionalni cesti v Rogozi v občini Hoče - Slivnica zgodila prometna nesreča, ko je 22-letni voznik osebnega avtomobila zaradi odvzema prednosti v križišču trčil v nasproti vozeči osebni avtomobil, ki ga je vozil 42-letni voznik. Na kraj so prišli policisti policijske postaje Rače, ki so ugotovili, da je 42-letnik vozil pod vplivom alkohola, zato bodo zoper njega podali obdolžilni predlog. Zoper 22-letnika pa bodo podali kazensko ovadbo.