Ravnatelji s težavo odpirajo položnice za ogrevanje šol. Foto: BoBo
Ravnatelji s težavo odpirajo položnice za ogrevanje šol. Foto: BoBo

Srednjim in glasbenim šolam, kjer uporabljajo daljinsko ogrevanje na plin, so stroški z novim letom poskočili tudi za trikrat in več v primerjavi s preteklimi leti. Ravnatelji so negativno presenečeni nad kriterijem zamejitve cen plina.

"Naša položnica, če jo primerjamo z decembrsko, se je povečala za skoraj trikrat in pol. V jeseni smo prenovili južni del strehe, osemsto kvadratnih metrov strehe, za približno štirideset tisoč evrov, tukaj pa je zgolj ena položnica za en mesec ogrevanja skoraj štirideset tisoč evrov," pojasnjuje Branislav Rauter, ravnatelj Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

"Fiksni del se je pocenil celo za polovico, medtem ko se je variabilni del trikratno podražil. V seštevku smo plačali več kot dvakrat več za daljinsko ogrevanje," je dejal Andrej Šušmelj, ravnatelj Gimnazije Nova Gorica.

"Posledice so seveda ogromne, saj posegajo v naše investicije v stavbo, tudi v vzdrževalna dela," poudarja Rauter.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je pojasnilo, da so odločitve sprejemali na podlagi analiz. V prvi vrsti so želeli poskrbeti za najranljivejše, za tiste, ki nimajo drugih rešitev, ter tiste, ki zagotavljajo delovna mesta.

Ministrstvo še dodaja, da so upoštevali merilo najranljivejših in zamejili najvišjo ceno. Ob tem pa so prepovedali dvig v lokalnih sistemih, kjer cene niso najvišje. Daljinsko ogrevanje je namreč občinsko, iz omrežja pa je cena regulirana za vse odjemalce.

"V osnovnih šolah, kjer so ustanoviteljice občine, je bil pristop drugačen," spomni Šušmelj. Socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi bodo ohranili regulirano ceno do konca avgusta.

Šole z daljinskim ogrevanjem imajo tudi do trikrat višje stroške