Študenti, starejši od 26 let, bodo morali po novem sami plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Študenti, starejši od 26 let, bodo morali po novem sami plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Novela zakona je študentom odvzela tudi dozdajšnjo pravico do sistematičnih in drugih preventivnih pregledov za študente, stare 26 let in več. Foto: MMC RTV SLO

Spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 12. členu določajo, da je zavarovanec zdravstveno zavarovan kot družinski član do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Novela zakona je začela veljati sredi julija. Študenti si bodo tako morali obvezno zdravstveno zavarovanje kriti sami. Za osebe brez kakršnih koli dogodkov obvezno zdravstveno zavarovanje stane 14 evrov, dodatno zdravstveno zavarovanje pa približno 22 evrov mesečno.

Prej je bilo zdravstveno zavarovanje študenta vezano na status študenta in je izviralo iz zdravstvenega zavarovanja staršev, po novem pa je to vezano na starost študenta, so pojasnili v Študentski organizaciji Slovenije.

Opozorili so, da novela zakona krči študentske pravice in obremenjuje študente z dodatnimi stroški. Dodali so, da predlagane spremembe zakona niso bile javno obravnavane ne na delovni skupini sveta vlade, ki jo ministrstvo za zdravje ni sklicalo že dve leti, ne na svetu vlade za študentska vprašanja, čeprav tako določa državna zakonodaja, ki ureja obravnavo zadev, ki se dotikajo študentov.

Žiberna: ŠOS javno obravnavo novele očitno spregledal
Državni sekretar na ministrstvu za zdravstvo Darko Žiberna je v odzivu dejal, da je bila novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v javni obravnavi, šla je skozi vladno in parlamentarno proceduro in jo je ŠOS očitno spregledal.

Dodal je, da je bila novela usklajena znotraj socialnega sveta in vse rešitve so bile znotraj sveta tudi usklajene. Drugačno rešitev, ki bi jo predlagali študentje, bi bilo treba po Žibernovih besedah, uskladiti z vsemi partnerji tako, da bo šla skozi ves proceduralni postopek.

V Študentski organizaciji Slovenije so ministrstvo za zdravje pozvali, naj študentom razloži, zakaj jim je odvzelo dozdajšnje pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

A. M.