Nekdanji ustavni sodniki si niso enotni glede možnosti uporabe referenduma. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Nekdanji ustavni sodniki si niso enotni glede možnosti uporabe referenduma. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

V zadnjih dneh namreč odmevajo referendumske pobude Civilne iniciative Apače, ki želi s pobudami za referendum kot z obliko državljanske nepokorščine državo opozoriti na obdavčevanje delavcev, ki delajo v tujini. Danes se je že začelo zbiranje 40.000 podpisov za referendum o medijski noveli, v DZ pa so že prinesli referendumsko pobudo za zakon o mednarodni zaščiti.

Ob tem se je pojavilo vprašanje, ali ne gre za zlorabo instituta referenduma. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer celo meni, da gre za poskus uporabe referenduma za rušenje državne stabilnosti.

Ciril Ribičič se s tem pogledom ne strinja. Meni, da je pretirano govoriti o zlorabi referenduma, dokler to ne onemogoča delovanja sistema. Takšno delovanje iniciative pa vseeno vzbuja nestrpnost in slabo voljo pri tistih, ki delajo v Sloveniji za majhne plače, dodaja.

Odločanje o vsem, kar nam pade na pamet?
Po drugi strani Peter Jambrek podpira referendumsko odločanje v vsem, kar ljudstvu "pade na pamet". "Zakaj bi bil referendum zloraba," se sprašuje in dodaja, da pri tem ni pomembno, ali gre pri referendumu za nestrinjanje z vsebino zakona ali za kaj drugega.

Nekdanja ustavna sodnica Dragica Wedam Lukić pa je prepričana, da gre za zlorabo pravice do referenduma, če pobudniki nimajo vsebinskih pomislekov proti določenemu zakonu. A na vprašanje, ali je takšna pobuda za referendum oblika rušenja države, je odgovorila, "da tako daleč ne bi šla". Strinja se, da je referendum državljanska pravica, "je pa vprašanje, ali se lahko zlorablja".

Tudi Lojze Ude opozarja, da vlaganje referendumske pobude kot protest ni normalna uporaba tega instituta, ampak prej zloraba. Vendar pa se mu zdi pretirana ocena nekaterih, da gre za rušenje delovanja države.