40-letna Rominja je umrla že vpretekli teden. Foto: MMC RTV SLO
40-letna Rominja je umrla že vpretekli teden. Foto: MMC RTV SLO
Spor zaradi pokopa

Razmere v Dobravi in okolici za zdaj nadzorujejo okrepljene policijske enote. Pred gasilskim domom v Dobruški vasi v občini Škocjan na Dolenjskem se je zbralo okoli sto ljudi, ki so nameravali preprečiti pogreb Rominje na tamkajšnjem pokopališču, je pojasnil podpredsednik Zveze Romov Slovenije Bojan Tudja.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Novo mesto Alenka Drenik je za MMC potrdila, da se je pred gasilskim domom zbralo večje število ljudi, a vzroka za to ni mogla potrditi. Zadevo so spremljali policisti, njihovo posredovanje pa ni bilo potrebno.

Po besedah Tudje so se poskušali dogovoriti s krajani, vendar neuspešno. Tudja je odšel tudi na policijsko postajo v Šentjerneju, kjer naj bi skušali poiskati rešitev za nastali položaj. Sam pogreb je bil predviden za 16. uro, izvedli pa so ga približno uro pozneje.

Kot poroča Radio Krka, naj bi do nezadovoljstva neuradno prišlo zaradi pomanjkanja prostora na pokopališču. Nezadovoljsto je naraslo do te mere, da je bilo iz PU Ljubljana v Škocjan napotenih nekaj policijskih vozil, je za MMC potrdila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana Maja Adlešič. Za pojasnila o dogodku smo zaprosili tudi predsednika gasilskega društva Dobrava, pred zgradbo katerega naj bi se zbrali ljudje, a dogodka ni želel komentirati. Telefon župana občine Škocjan, Antona Zupeta, zvoni v prazno.

Tudja je dejal še, da je predstavnik regijske civilne iniciative Bojan Jerak sprva vztrajal, da krajani nasprotujejo pogrebu in da bi ta moral potekati na pokopališču v Prečni vasi. Jerak pa na vprašanje, kaj je motilo krajane, da so skušali preprečiti pogreb, odgovoril, da gre za širšo zgodbo, ki se je ne da razložiti v nekaj besedah, a zadeve ni želel komentirati.

Dolenjski list pa poroča, da naj bi spor nastal zaradi prostora na pokopališču. Romi iz Dobruške vasi naj bi namreč svojce do zdaj imeli pokopane na pokopališču v sosednju občini, v Šentjerneju. Tokrat so tam želeli nov grob, ki pa ga niso uspeli dobiti. Pogrebna sllužba je morala poiskati novo drugo najbližje pokopališče, to pa je v Dobravi. Romi z rešitvijo niso bili zadovoljni, prav tako pa ne tamkajšnji krajani.

Spor zaradi pokopa