Slovenski turisti so kljub nemirom odpotovali v Egipt. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski turisti so kljub nemirom odpotovali v Egipt. Foto: MMC RTV SLO
Po poročanju Radia Slovenija naj bi bili manjši protesti v petek tudi v Šarm el Šejku. Foto: EPA

Pri agenciji Sonček so povedali, da je nekaj odpovedi že bilo. Hkrati so zagotovili, da se njihove stranke lahko odločijo za odpoved potovanja brez stroškov in da jim povrnejo denar. Podobno so se odločili tudi v skupini turističnih agencij TUI, katere del je Sonček.

Pri Kompasu odpovedi ni bilo. Mišo Mrvaljevič je povedal, je dopoldne v Šarm el Šejk poletelo okoli 40 njihovih strank, še okoli 40 pa jih bo šlo popoldne v Hurgado. Približno toliko se jih bo iz obeh letovišč ob Rdečem morju, ki sta za zdaj varni, tudi vrnilo, saj danes poteka zamenjava gostov, je pojasnil.

Pri Kompasu še ne razmišljajo, da bi se odločili za odpoved potovanj
Če bi se torej potniki odločili za odpoved potovanja, ne bi bili upravičeni do povračila stroškov, pri Kompasu pa tudi še ne razmišljajo, da bi se odločili za odpoved potovanj. "Naši potniki so danes odšli. Naslednji bodo odšli prihodnjo soboto. V enem tednu pa se lahko veliko zgodi. Morda bomo mi tisti, ki bomo odpovedali potovanje, če bomo ocenili, da položaj ni več varen," je pojasnil.

Odpovedali pa so potovanja v Kairo, ki ga pretresajo protesti. Zadnjo skupino v egiptovski prestolnici so imeli v četrtek, v petek pa že nobene več, je povedal Mrvaljevič. Pojasnil je še, da položaj ves čas spremljajo in da je skrb za varnost potnikov na prvem mestu. "Ko se odločimo, da nekaj ni več varno ali pa da lahko ne bi bilo več varno, takoj ustavimo potovanja," je še zagotovil.

"Imeli smo že nekaj tovrstnih primerov. Včasih smo izvajali potovanja v vzhodni Turčiji, ko pa se je začela vojna v Iraku, smo nehali, čeprav tja še vedno hodi cel kup agencij. Mi mislimo, da ni varno. Podobno je tudi z Jemnom, kamor tudi ne želimo hoditi, ker mislimo, da ni varno," je še pojasnil Mrvaljevič.

Palma: Šarm el Šejk in Hurgada varna
Tudi pri agenciji Palma so povedali, da so vsi tisti, ki so nameravali oditi v Šarm el Šejk, tudi odšli, prav tako pa ni nobenih odpovedi za polet v Hurgado. Tudi v tej agenciji za zdaj menijo, da je v teh dveh letoviških mestih varno in da ni razlogov, da bi potniki lahko odpovedovali potovanja iz varnostnih razlogov. Tako jih, če se za to vendarle odločijo, čakajo stroški odpovedi potovanja, so pojasnili v Palmini poslovalnici v središču Ljubljane.

Predstavnica te agencije Leonida Petek-Rovšnik je za Dnevnik povedala, da je njihova skupina turistov še v petek brez težav izvedla tudi obisk Kaira. Pojasnila je tudi, da je z njihovo agencijo trenutno v Egiptu okoli 180 turistov. Prepričani so, da se bo stanje v Egiptu čez konec tedna umirilo.

Zunanje ministrstvo je v petek odsvetovalo vsa nenujna potovanja na območja Kaira, Aleksandrije, Sueza in Ismalie, kjer potekajo najhujši protesti. Samo v petek in danes je bilo po nekaterih navedbah ubitih več kot 50 ljudi, več tisoč pa ranjenih. Po poročanju Radia Slovenija vsi tujci danes bežijo iz Kaira. Letališče je sicer zaprto, a naj bi ga za polete iz Egipta popoldne odprli.

Poleg tega se protesti v Egiptu tudi danes nadaljujejo, predvsem v omenjenih štirih mestih, kamor se že zgrinjajo množice ljudi. Po poročanju Radia Slovenija naj bi bili manjši protesti v soboto tudi v Šarm el Šejku.