Steinmeier in Pahor sta potrdila, da so odnosi med državama odlični. Foto: BoBo
Steinmeier in Pahor sta potrdila, da so odnosi med državama odlični. Foto: BoBo
Slovensko-nemško usklajevanje

Ministra sta govorila o vrsti mednarodnih vprašanj, tudi o sredozemskih migracijah v EU. Za preprečevanje begunskih tragedij kot ključno vidita stabilizacijo Libije, od koder se večina beguncev odpravi čez Sredozemlje.

"Dolžni smo izboljšati in okrepiti naše reševanje na morju. Treba je organizirati boljše sodelovanje policij držav, da bi razbile mreže tihotapcev ljudi. Uspešni bomo šele, ko bomo Libijo, ki je najpomembnejša tranzitna država za begunce, ki prečkajo Sredozemlje, in je raj za tihotapce ljudi, stabilizirali," je povedal Steinmeier.

Nemški zunanji minister še meni, da je zato potrebna polna podpora tistim, ki se v Libiji zavzemajo za vzpostavitev vlade nacionalne enotnosti. Ta severnoafriška država je namreč po zahodnem vojaškem posegu leta 2011 in zrušitvi dolgoletnega predsednika Moamerja Gadafija v kaotičnem stanju. Na nasprotnih bregovih tako stojita dve vladi in dva nasprotujoča si parlamenta, oborožene milice pa se bojujejo za prevlado.

Steinmeier za evropsko perspektivo na Balkanu
Tema pogovorov ministrov je bil tudi Balkan in njegovo vključevanje v EU. "Želiva si, da se evropska perspektiva v državah Zahodnega Balkana ohrani in na različne načine poskušamo zagotoviti, da posamezne države ne bodo v prevelikem neskladju pri procesu približevanja EU-ju," je povedal nemški minister.

Odnosi med Slovenijo in Nemčijo tesni
Tako Erjavec kot Steinmeier sta poudarila tesne odnose Nemčije in Slovenije na gospodarskem in političnem področju. Erjavec je izpostavil, da imata državi skoraj deset milijard evrov vredno blagovno menjavo. Steinmeier pa je poudaril, da je Nemčija tesna partnerica Slovenije, njena najpomembnejša trgovinska partnerica in da v Sloveniji deluje več kot 570 nemških podjetij.

Steinmeierja je sprejel tudi predsednik Borut Pahor, tudi z njim pa obstaja konsenz, da so odnosi med državama odlični.

Slovensko-nemško usklajevanje