Župan Verbič pravi, da bo svoje izjave pojasnil na naslednji seji občinskega sveta. Foto: BoBo
Župan Verbič pravi, da bo svoje izjave pojasnil na naslednji seji občinskega sveta. Foto: BoBo

Postojnski župan Jernej Verbič je na nedavni seji občinskega sveta ob odhodu novinark iz dvorane dejal: "Harem je šel, kokoši. Pa to naj bo zapisano." Nekateri svetniki so se ob teh izjavah zahihitali.

Verbič se ob tem zagovarja, da je šlo za šalo, s katero je ponazoril neki dogodek na seji. "Sredi seje so namreč na glasen in moteč način sejo zapustile podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino in vse novinarke, zato sem za nekaj trenutkov počakal z nadaljevanjem seje in ob tem združil v en izrek knjižno pogosto uporabljane primerjalne besede: 'završalo je kot v kokošnjaku'."

Opravičiti se ne namerava, saj pravi, da ni nameraval nikogar žaliti. A to še zdaleč ni prvi neokusen komentar, pravijo novinarke.

"Hud napad na novinarsko avtonomijo"
V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da so primerjave novinarskega dela "z živalskim svetom, najstarejšo obrtjo na svetu, okrivljanje novinarjev za zmanjševanje BDP, pavšalne trditve, da skoraj nikoli ne poročajo resnično", hudi napadi na novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti. Nihče od postojnskih novinarjev doslej ni bil v kakršnem koli postopku, niti niso prejeli pritožbe na častno razsodišče.

Nosilce javnih funkcij v Postojni, pa tudi v drugih občinah, v katerih se dogajajo podobni napadi na delo medijev, zato pozivajo, naj v prihodnje konkretne primere novinarskega poročanja, s katerimi se ne strinjajo, prijavijo novinarskemu častnemu razsodišču ali rednim sodiščem, institucijam, v katerih štejejo argumenti obeh strani.

Postojnski župan nad sedmo silo
Postojnski župan nad sedmo silo