Žnidaršič je pojasnil, da njihova poslanska skupina vabila na vrh ni prejela, kar pa mu je normalno, saj še niso člani te koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Žnidaršič je pojasnil, da njihova poslanska skupina vabila na vrh ni prejela, kar pa mu je normalno, saj še niso člani te koalicije. Foto: MMC RTV SLO

Vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je pojasnil, da se bodo na vabilo odzvali v prihodnjih dneh, vendar še niso poenoteni, ali bodo sodelovanje sprejeli kot poslanska skupina.

Žnidaršič računa, da se bodo o tem začeli pogovarjati najpozneje ob začetku seje DZ-ja prihodnji teden. Če se bodo nepovezani poslanci uspeli dogovoriti in poenotiti glede formalnega sodelovanja s koalicijo, bodo na pogovore s slednjo odšli vsi trije člani poslanske skupine. Če se ne bodo dogovorili, pa bo o sodelovanju s koalicijo vsak izmed njih odločil po svoje. To jim namreč omogoča poslovnik, o katerem so se poenotili pred nekaj tedni.

Medtem ko Andrej Magajna ni za formalno sodelovanje s koalicijo, se Franc Žnidaršič za sodelovanje zavzema, čeprav slednje pogojuje. V tem primeru bo vztrajal pri tem, da koalicija uresniči vsaj nekaj točk iz koalicijskega sporazuma, saj so nekateri na ta program po Žnidaršičevih besedah pozabili. Pri tem izpostavlja skrb za položaj starejših, mladih in bolnikov.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri, ki se jasno zavzema za formalno sodelovanje koalicije z nepovezanimi poslanci, je izrazil pričakovanje, da bodo na petkov koalicijski vrh povabljeni tudi slednji. Žnidaršič je pojasnil, da njihova poslanska skupina vabila na vrh ni prejela, kar pa mu je normalno, saj še niso člani te koalicije. "Nesmiselno je namreč iti na koalicijski vrh kot opazovalec. Ko bomo dogovorjeni za sodelovanje v koaliciji, je naravno, da bomo povabilo na koalicijski vrh prejeli in se nanj odzvali," je dejal.

Medtem ko so pogovori za formalno sodelovanje nepovezanih poslancev s koalicijo ena izmed prioritet in zahtev Zaresa, pa tako sodelovanje problematizira predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.