Za protest je Fronta za svobodo sveta, razumljivo, izbrala 27. april. Foto: MMC RTV SLO
Za protest je Fronta za svobodo sveta, razumljivo, izbrala 27. april. Foto: MMC RTV SLO
Protest proti fašizmu
Jernej Štromajer za MMC o antifašizmu

"Fašizem pomeni nestrpnost, sovraštvo do drugačnih, do drugače mislečih," je za MMC dejal Jernej Štromajer, predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. "Gre za prepričanje, da so eni več kot drugi," medtem, ko so udeleženci shoda prepričani, da smo vsi enaki, je dodal. Vsi naj imajo možnost in pravico živeti svobodno in enakopravno, poleg tega pa je treba graditi solidarno družbo, ne pa, da si eni jemljejo pravice tako, da jih kratijo drugim. Shod je namenjen duhu časa, v katerem smo, nestrpnost nima prostora ne na ulicah ne na parlamentarnih hodnikih, je še povedal.

Na vprašanje, kaj bi štel za uspeh shoda, je odvrnil, da upa, da bodo opozorili javnost, da je treba živeti v socialno pravični državi, kjer se je treba držati ustavnih določil in pravic, ki jih imamo vsi, ne glede na različne osebne lastnosti.

"Ne" iskanju okupatorjev med soprebivalci
Shod so organizirali na dan boja proti okupatorju na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani, saj so mnenja, da je protifašistični boj še vedno nujen, ker se fašistične težnje krepijo. "V zadnjih letih smo po vsej Evropi in širše priča vzponu raznovrstnih izključujočih praks, ki v okoliščinah vse večjega krčenja socialnih pravic ter razslojevanja privzemajo nove oblike in razsežnosti," so zapisali v izjavi za javnost.

Iskanje novih okupatorjev med soprebivalci Republike Slovenije in našimi sosedi je nesprejemljivo, so še poudarili.

"Krivci za krizo se iščejo v manjšinah"
Protestu so se pridružili tudi podmladki nekaterih političnih strank, med drugim LDS-a, SD-ja in Zaresa, prav tako pa tudi Društvo parada ponosa, kjer opozarjajo, da zgodovina uči, da je kriza običajno najplodnejši čas za razne oblike poveličevanja enih ljudi nad drugimi ter iskanja krivcev v narodnih, verskih, ekonomskih, spolnih in drugih manjšinah.

Manifestacije naj bi se po oceni organizatorjev udeležilo 800 do 900 ljudi, ki so s Trga OF po Miklošičevi in Slovenski ulici nato odšli do ministrstev za notranje zadeve in finance, kjer so protestirali zaradi azilne politike in zahtevali dohodek za vse. Povorka je pot nadaljevala do parlamenta in nato proti Kongresnemu rgu.

Protesta proti džamiji ni bilo
Na isti dan bi moral biti tudi shod za svobodno Slovenijo, ki ga je skušalo organizirati društvo Hervardi, da bi izrazilo protest proti gradnji džamije, a zanj ni pridobilo dovoljenja.

Erna Strniša
erna.strnisa@rtvslo.si

Protest proti fašizmu
Jernej Štromajer za MMC o antifašizmu