V NLB-ju bi po neuradnem osnutku država obdržala četrtinski delež. Foto: BoBo
V NLB-ju bi po neuradnem osnutku država obdržala četrtinski delež. Foto: BoBo
Triglav Zavarovalnica
Enako naj bi vlada ravnala tudi v primeru Zavarovalnice Triglav. Foto: MMC RTV SLO

V Gorenju ima sicer država prek Kapitalske družbe 16,37-odstotni delež.

Država naj bi se odrekla večini bank

Vlada ni obravnavala osnutka strategije prodaje državnega premoženja, sta po seji povedala ministra za kmetijstvo Dejan Židan in za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Še več, osnutka sploh še ni, pravi Židan. "Finance komaj obravnavajo delovni osnutek. Čakam, da nam ga predstavijo, predtem še koaliciji. A o tem na vladi ni bilo govora."
Podobno Počivalšek: "Vlada te točke ni obravnavala. Gradivo je za zdaj še v pripravi na ministrstvu za finance, zato tega ne morem komentirati."
Kljub temu lahko sicer iz neuradnega dokumenta na Radiu Slovenija razberemo, da gre tako rekoč za razprodajo, in ne premišljeno strategijo. Večinski delež bi namreč država obdržala v večini energetskih družb, SID banki, Luki Koper, Slovenskih železnicah, Loteriji Slovenije. 25-odstotnega in eno delnico pa naj bi denimo obdržala v NLB-ju, Zavarovalnici Triglav, Krki, Gorenju, Petrolu, Pošti Slovenije ... Med prodajanimi imeni (ni znano, kolikšen delež bi šel v prodajo) naj bi bil tudi Dars. Po enem izmed predlogov naj bi se prodajni postopki začeli tudi za vodnogospodarska podjetja.

"Delovni osnutek še ne obstaja. Obstajajo nekateri stari osnutki, ki so očitno prišli v javnost. Tudi koaliciji čisto nič še ni bilo predstavljeno," je na to odgovoril Židan.

Počivalšek se je odzval na delovanje civilne iniciative na čelu z ekonomistom Jožetom Mencingerjem, ki nasprotuje privatizaciji: "Zavzemam se za premišljeno privatizacijo, kar pomeni privatizacijo v korist države in korist prodajanih podjetij, ne pa v korist tistih, ki podjetja prodajajo."

Vlada prav tako ni obravnavala proračunskega razreza po ministrstvih, je pa minister Počivalšek znova obljubil, da bo CO2 taksa omiljena."Najpomembnejšo obremenitev za sladke pijače smo umaknili. V primeru CO2 dajatev pa smo v zaključnih razgovorih, da zelo pomembno omilimo predviden predlagani ukrep."

Vlada bo proračun za 2015 obravnavala v ponedeljek.



V Gorenju ima sicer država prek Kapitalske družbe 16,37-odstotni delež.

Država naj bi se odrekla večini bank