Čeprav vlada tega uradno še ni potrdila, pa naj bi kmalu podprla kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja ZN-a. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Čeprav vlada tega uradno še ni potrdila, pa naj bi kmalu podprla kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja ZN-a. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Danilo Türk v kandidaturo s podporo vlade

Vlada sicer ni uradno potrdila, da bo podprla Türkovo kandidaturo, a je po naših informacijah gradivo že pripravljeno, zapletov pa tudi ne gre pričakovati. Ne nazadnje je že vlada Alenke Bratušek podprla namero Danila Türka, da kandidira za mesto generalnega sekretarja ZN-a, a hkrati poudarila, da to ne bo prineslo finančnih obremenitev proračuna.

Sicer ni uradno določeno, da mora novi generalni sekretar ZN-a postati kandidat iz vzhodnoevropske regije, čeprav ta regija še ni imela svojega predstavnika na vrhu te organizacije. Tega položaja do zdaj še ni zasedla ženska, zato se kot najresnejša kandidatka kaže generalna direktorica Unesca Irina Bokova iz Bolgarije. Danilo Türk je dvakrat predsedoval Varnostnemu svetu ZN-a.

Poleg nje bo kandidirala tudi Vesna Pusič iz Hrvaške in zdajšnji zunanji minister Slovaške. O kandidatih pa bo na koncu odločila peterica najmočnejših držav, kar pomeni, da bo kandidat za uspeh moral prepričati tako Rusijo kot tudi ZDA.

Ključna bo tudi domača podpora
Država lahko za Türkovo kampanjo nameni dodatna sredstva, lahko pa je lobiranje za ta položaj tudi dodatna naloga veleposlanikov ali pa predstavnikov vlade. Za uspešno kandidaturo je potrebna tudi podpora v domači politiki, kjer se lahko zaplete.

Znano je, da so Türkovi kandidaturi že nasprotovali v SDS-u, ki so ga označili za drugorazrednega kandidata in se spraševali, kako si predstavlja, da bo branil človekove pravice, ko pa, kot so zapisali v SDS-u, zagovarja pozitiven odnos do totalitarnih zločinov.

Danilo Türk v kandidaturo s podporo vlade