Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Razveljavitev razpisa po navedbah nevladnih organizacij sporoča, da podpora aktivnemu državljanstvu in spodbujanje sodelovanja v demokratičnih procesih ni več zaveza te vlade. "Vse škodljive posledice spornega delovanja oblasti se s tem prelagajo na nevladne organizacije, ki pri nepravilnostih niso sodelovale, zanje niso vedele in nanje niso mogle vplivati. Medtem je ministrica, odgovorna za izvedbo razpisa, pred nekaj dnevi nastopila novo, ekscesno plačano službo v državnem podjetju. Hkrati razveljavitev razpisa spremljamo v času, ko drugo ministrstvo brez ustreznih cenitev sklepa milijonske posle in kupnine plačuje naslednji dan po podpisu pogodbe, organizacije, ki smo bile izbrane na javnem razpisu, pa kljub številnim pozivom na sklenitev pogodb brez odgovorov in pojasnil čakamo že od avgusta lani," so navedle. Dodale so, da je takšno ravnanje vlade in ministrstva v nasprotju z njihovimi zavezami demokraciji in spodbujanju delovanja neodvisne in kritične civilne družbe.

Odločitev ministra za javno upravo je škodljiva za sektor

Predstavniki organizacij Danes je nov dan, Društvo Parada ponosa, Delavska svetovalnica, LUTRA, Mariborska kolesarska mreža, Medobčinsko društvo invalidov Ptuj, Permakulturni inštitut Maribor, PIC - Pravni center z varstvo človekovih pravic in okolja, Socialna akademija, Študentska svetovalnica, Zavod Uvid, Zveza društev Mladinski center Idrija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Pekarna Magdalenske mreže, Zavod KONC in Inštitut za elektronsko participacijo so zapisali: "Razočarani smo nad odločitvijo ministra za javno upravo, ki je izjemno škodljiva za sektor in pomeni oteženo delovanje organizacij na področju demokracije in državljanskih pravic. V naslednjih dneh bomo skupaj z odvetniki preverili vsa razpoložljiva pravna sredstva in jih ustrezno uporabili za zavarovanje poslanstva nevladnega sektorja v Sloveniji ter za sankcioniranje zlorab nosilcev oblasti, o čemer bomo tudi obveščali javnost."

Minister za javno upravo Franc Props je pred dnevi s sklepom odločil, da se razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje NVO, ki je bil med vzroki za odstop njegove predhodnice Sanje Ajanović Hovnik, v celoti razveljavi. Notranji in zunanji nadzor namreč predvidoma ne bosta končana kmalu, je 16. januarja objavilo ministrstvo. Nerazporejena sredstva bodo po zagotovilu ministrstva ostala namenjena razvoju NVO, saj naj bi še naprej podpirali njihove projekte in programe.