Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo
Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Premier Robert Golob se je ob robu neformalnega zasedanja voditeljev članic EU-ja v Granadi odzval in dejal, da njen odstop sprejema. Kljub očitkom, ki so se v zadnjih dneh zgrinjali nadnjo, je Golob še ta teden zatrdil, da ministrica uživa njegovo zaupanje. A ko minister odstopi, je "vse, kar lahko naredim, da to sprejmem", je dodal.

Iz njegovega kabineta so sporočili, da za zdaj odločitve, kdo bo začasno prevzel vodenje ministrstva, še ni. Po poročanju Televizije Slovenija se pojavljajo ugibanja, da bo resor prevzel kar sam. A ker je po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar prav Ajanović Hovnik začasno prevzela vodenje resorja, bi se zdaj lahko zgodilo obratno – da bi vodenje ministrstva za javno upravo začasno prevzel notranji minister Boštjan Poklukar.

Kot je za Odmeve dejala novinarka Irena Ulčar Cvelbar, se za morebitnega naslednika Ajanović Hovnik omenja tudi Rudija Medveda, ki je bil minister za javno upravo v vladi Marjana Šarca, a naj bi prevzem ministrstva zavračal. Mogoča kandidatka je tudi državna sekretarka Mojca Ramšak Pešec, ki prav tako izhaja iz vrst nekdanje Liste Marjana Šarca. "Da bo prav ona ob morebitnem umiku Ajanovič Hovnik nadomestila ministrico kot glavna pogajalka s sindikati javnega sektorja, je vlada sklenila že v sredo. Ramšak Pešec po navedbah več virov velja za izbiro naveze Damir Črnčec -Vesna Vukovič, pri čemer pa ne gre spregledati njenih povezav s stranko SDS. V času zadnje vlade Janeza Janše je po priporočilu Boža Predaliča prišla delat v njegov kabinet, nam je potrdil tedanji notranji minister Aleš Hojs," je še poročala Ulčar Cvelbar.

Odzivi po odstopu Sanje Ajanović Hovnik

Ajanović Hovnik v odstopni izjavi vztraja, da ima čisto vest

V današnji odstopni izjavi predsedniku vlade je ministrica zapisala, da "ima čisto vest", saj ni storila ničesar nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten. Želi si, da pristojni organi čim prej opravijo svoje delo. "Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države," je zapisala in Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa z ministrske funkcije.

Premier je sicer v intervjuju za STA, ki je bil objavljen v četrtek, dejal, da ima ministrica njegovo podporo in da verjame, da bo tudi v prihodnje v javnosti verodostojno odgovorila na vse očitke. A se je izkazalo drugače.

Tarča razkrila dokument, ki je ovrgel ministričino verodostojnost

Na Ajanović Hovnik so se najprej zgrnili očitki, povezani z visokimi stroški službene poti v New York, na koncu pa je bil zanjo usoden razpis ministrstva za javno upravo za nevladne organizacije. Med največjimi prejemniki sredstev na razpisu je bil namreč Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik. Obenem je Primorac pri pripravi dokumentacije za ta razpis pomagala še več drugim nevladnim organizacijam, ki so tudi bile uspešne na omenjenem razpisu.

Ministrica je sicer glede javnega razpisa v preteklih dneh poudarila, da se podjetje Smart center, katerega delež je po izstopu prepisala na svojo mamo, ni nikoli prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo. Ob tem je zatrdila, da ni vedela, da je Smart center sodeloval z drugimi prijavitelji na tem razpisu. Dejala je, da pa ni nobenega razloga, da bi bila prijava zavoda IPES kakor koli sporna. Zatrdila je tudi, da z nekdanjo poslovno partnerico nista v komunikaciji.

Sorodna novica Sanja Ajanović Hovnik se zaradi dokumenta, objavljenega v Tarči, "posipa s pepelom"

V četrtek zvečer pa je oddaja Tarča razkrila dokument, iz katerega izhaja, da je ministrica zavajala, ko je trdila, da za prijavo prijateljičinega inštituta na razpis ni vedela in da že dolgo nista govorili. Kot so namreč razkrili, je ministrica podpisala izjavo ministrstva o podpori programu IPES. Ajanović Hovnik je ob tem dejala le, da se "posipa s pepelom", in priznala, da je pismo podpre res podpisala, a enako storila tudi v petih drugih primerih. Dodala je, da takšne dokumente podpisuje "skoraj generično".

Dokumenti v čudno luč postavljajo tudi ministričina pojasnila o tem, kako in zakaj je julija podpisala spremembo razpisnih pravil, s katero so se neporabljena sredstva preusmerila tudi v inštitut njene prijateljice. Najprej je trdila, da je o tem odločila razpisna komisija. Iz zapisnikov sej komisije pa tega ni mogoče razbrati. Nasprotno: s prerazporeditvijo sredstev so se seznanili 27. julija. V sklicu seje komisije je zapisano: "Vodstvu ministrstva za javno upravo je bil predstavljen predlog prejemnikov sredstev za sofinanciranje, ki ga je komisija potrdila 21. julija. Po dogovoru z vodstvom ministrstva je bila pripravljena sprememba razpisa, prerazporeditev sredstev."

"Nisem si mogla predstavljati, da bi lahko postala tarča medijskih napadov"

Ministrica je v odstopni izjavi predsedniku vlade danes med drugim tudi zapisala, da je ponosna, da je lahko kot ministrica in neomajna zaveznica hodila ob njem. V preteklem letu in pol je po njenih besedah svoje zasebno življenje popolnoma podredila "našim ciljem". "Nikakor pa si nisem mogla predstavljati, da bi lahko postala tarča medijskih napadov, v katerih sem obsojena vnaprej, v katerih dejstva niso pomembna, sodba je spisana."

"Javni razpis za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam je bil izveden transparentno, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi. Omogočal je enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij – teh ni ločeval na "prave" in "neprave". Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili – koliko komu pripada. Če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni "naših" in "njihovih" nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, imajo pravico vse kandidirati za pridobitev javnih sredstev," vztraja ministrica v odstopu.

Predsednik vlade mora DZ o odstopu ministra obvestiti najpozneje v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ-ja najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra temu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ-ja v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

Za sindikate javnega sektorja ministričin odstop ni presenečenje

Ministrica svoj položaj zapušča v sklepni fazi pogajanj z javnim sektorjem. Naslednje srečanje s sindikati bi moralo biti v ponedeljek. Pogajalsko skupino naj bi za zdaj vodila državna sekretarka na ministrstvu Mojca Ramšak Pešec.

Po mnenju sindikatov javnega sektorja je bil odstop ministrice sicer pričakovan. Po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška je bilo po zadnjih razkritjih, povezanih z razpisom, le vprašanje časa, kdaj se bo zgodil. "V tem trenutku lahko rečem samo to, da upam, da to ne bo bistveno vplivalo na dinamiko pogajanj na področju plač v javnem sektorju, ob čemer je vendarle dogovor treba čim prej skleniti," je prepričan.

Tudi po mnenju vodje pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je bil odstop pričakovan. Opozoril je, da je za sindikate pomembneje, kaj njen odstop pomeni za pogajanja in kako se bodo nadaljevala.

Meni, da se je z njenim odstopom odprlo nekaj zelo zahtevnih vprašanj, na katera bo morala vlada takoj odgovoriti. "Tu ni mogoče čakati na novega ministra ali ministrico, odgovori morajo biti verjetno jasni prihodnji teden," je povedal.

Štrukelj je prepričan, da pogajanja med predstavniki vlade in javnega sektorja v ponedeljek bodo, sindikati pa se nanje "skrbno pripravljajo". Med ključnimi vprašanji je omenil določbo zakona o izvajanju proračuna, ki določa, da usklajevanja plač v prihodnjem letu ni, kar se zdi sindikatom "absolutno nesprejemljivo", zato pričakujejo, da bo vlada to določbo iz zakona črtala.

Štrukelj je dejal še, da je bila ministrica trda pogajalka. "Treba je priznati, da je bila dobro podučena, da je vse dokumente natančno poznala in da je bila delovna," je sklenil.

Ajanović Hovnik odstopila: "Moja vest je čista"

Večina strank pozdravila ministričin odstop

V Gibanju Svoboda spoštujejo odločitev ministrice za javno upravo. Menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali so se pri vseh očitkih ministrici tudi zgodile kakšne napake, je v izjavi za medije povedala poslanka Tereza Novak. Na vprašanje, ali je zaradi očitkov ministrici padla senca dvoma na vlado, pa je dejala, da je Ajanović Hovnik z odločitvijo za odstop naredila korak v smeri odpravljanja dvoma. "Zdaj naj institucije opravijo svoje delo," je še povedala Novak.

V Levici pa opozarjajo, da je ministričino ravnanje vrglo senco dvoma na celotno vlado, ministrstvo za javno upravo in vse postopke pri omenjenem razpisu. "Danes je ministrica odstopila in na ta način prevzela odgovornost za nastalo afero. Odstop ministrice v Levici razumemo kot edino logično potezo ob nastali situaciji," so ob tem navedli v Levici. Spomnili so, da so že ob začetku poročanja o očitkih ministrici povedali, da pričakujejo ukrepanje pristojnih institucij in pojasnila, v nasprotnem primeru pa jasen odziv predsednika vlade in odstop ministrice.

Zdaj je po mnenju Levice treba "poiskati ustrezne rešitve, ki bodo pomagale sanirati nastalo situacijo in povrniti zaupanje v razpisno politiko, v nevladni sektor in preostanek vlade".
Namestnik vodje poslanske skupine Milan Jakopovič se je tako konkretno zavzel za čimprejšnjo rešitev glede razpisa za nevladne organizacije. Obenem pa je izrazil pričakovanje, da ministričin odstop ne bo vplival na pogajanja o plačnih vprašanjih s sindikati javnega sektorja. "Na zahteve sindikatov bo treba odgovoriti ne glede na odstop ministrice. Pričakujemo, da se bodo vsa pogajanja nadaljevala," je dejal in izrazil upanje, da bo ministrica čim prej dobila svojega naslednika ali naslednico.

Za koalicijski SD je odstop v danih okoliščinah pričakovana poteza. Ob tem si želijo, da se pozornost dela koalicije čim prej usmeri naprej, na "zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo in njene ljudi", so zapisali v odzivu.

V SDS-u menijo, da je ministričina odločitev za odstop logična. "Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne, in ministrica ne more imeti več zaupanja," je dejala poslanka Anja Bah Žibert.

Da ministrica nima več zaupanja, so v SDS-u pokazali tudi z napovedano interpelacijo. "Na ta način smo se odzvali tako, kot je treba, kajti vse, kar se je dogajalo, je bilo preveč in je terjalo naš odziv," meni.

V SDS-u menijo, da zgodba z razpisi z odstopom ni končana in da bo vprašanje, kako naprej, težava novega ministra. Bah Žibert je dodala, da v tej vladi ministri prej odhajajo, kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati.

Poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič je dejala, da so jo v NSi-ju k odstopu že pozvali, ministrica pa je zamudila priložnost, da bi to storila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno. Ministrica za javno upravo bi morala biti zgled, je še dodala. Kljub njenemu odstopu bodo v opozicijskem NSi-ju terjali odgovore na vprašanje, kako je bil porabljen proračunski denar za njeno potovanje in bivanje njenih sodelavk v New Yorku ter za "famozni javni razpis", glede katerega ona sama in njeni sodelavci niso znali navesti njegove vsebine in cilja.

Tudi nekatere nevladne organizacije ministrico pozvale k odstopu

Ministrico je v sporočilu za javnost, po četrtkovem razkritju v Tarči, k odstopu pozvalo tudi 11 nevladnih organizacij. Nevladne organizacije ministrici očitajo, da: "... ste javnost bodisi zavajali, da niste vedeli, da se organizacija vaše prijateljice prijavlja na javni razpis, ali pa kot ministrica slepo podpisujete dokumente in izjave podpore za projekte, ki se prijavljajo na razpise v vaši pristojnosti". V pozivu so dodali, da je skrb vzbujajoče nenehno spreminjanje izjav, s katerimi se ministrica sproti prilagaja razkritjem medijev. "Tovrstno ravnanje je za ministrico, ki je v državi odgovorna prav za področje integritete in preprečevanja korupcije, nesprejemljivo. Sodna praksa je v podobnih primerih zavajanje javnosti že opredelila kot kršitev načela integritete."

Ob tem so navedli, da so projekti zavoda ministričine prijateljice in dolgoletne poslovne partnerice prejeli 12 odstotkov vseh razpisnih sredstev. "Ob tem pa naj bi podjetje v lasti vaše matere in omenjene prijateljice prejemalo še dodatne provizije. To že v osnovi predstavlja konflikt interesov, poleg tega pa ste s tem kršili tudi načelo nepristranskosti, kot ga opredeljuje zakon s področja integritete in preprečevanja korupcije," so še zapisali.

"Omajano ni samo zaupanje v vas, močno se škoduje tudi ministrstvu za javno upravo. Škandal meče izredno slabo luč na celotno javno upravo in sistem upravljanja proračunskega denarja. Zaupanje v javne razpise je bistveno načeto," so ji očitali in dodali, da je s svojimi potezami še dodatno omajala javno zaupanje v nevladni sektor. "Nevladniki, ki tega razpisa nismo pripravljali, nismo o njem odločali, nismo razdeljevali sredstev, prilagajali sestave komisije, naknadno spreminjali razpisa ali lagali, smo, kar je jasno razvidno tudi iz oddaje Tarča na Televiziji Slovenija tako 28. septembra kot 5. oktobra 2023, izpadli njegovi grešni kozli. Škodo, ki ste nam jo povzročili, bomo v nevladnem sektorju sanirali še dolga leta."

Pod poziv so se podpisali Center nevladnih organizacij – CNVOS, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Inštitut 8. marec, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, Umanotera – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Inštitut za študije stanovanj in prostora, Zavod Dobra družba, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice in Ekologi brez meja.