Golobova vlada po ugotovitvah CNVOS-a, v nasprotju z Janševo, odpira vrata dialoga v različnih delovnih in posvetovalnih skupinah in svetih ter komunicira spoštljivo. Foto: BoBo
Golobova vlada po ugotovitvah CNVOS-a, v nasprotju z Janševo, odpira vrata dialoga v različnih delovnih in posvetovalnih skupinah in svetih ter komunicira spoštljivo. Foto: BoBo

Od 514 novih predpisov je aktualna vlada v razpravo o predlogih na način, ki je skladen z resolucijo o normativni dejavnosti, javnost vključila le v 172 primerih, v sporočilu za javnost navaja Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij CNVOS. Najpogostejša kršitev je bila po njihovih ugotovitvah določitev prekratkega roka za komentiranje, ki predstavlja 70 odstotkov kršitev resolucije. Največkrat so to pravilo kršili na ministrstvu za kmetijstvo, na ministrstvu za zdravje in na infrastrukturnem ministrstvu.

V 66 primerih so bili predpisi, ki bi po določilih resolucije in vladnega poslovnika morali v posvetovanje, potrjeni brez dneva javne razprave, kar predstavlja najhujšo kršitev, saj onemogoča sleherno sodelovanje javnosti pri oblikovanju vsebine predpisa, so zapisali. V večini primerov ministrstvom ni uspelo izkazati opravičljivih razlogov za opustitev javne razprave. Razprava je namreč lahko opuščena samo zaradi varnosti ali obrambe države, odprave posledic naravnih nesreč ali preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države, so pojasnili.

Resolucijo so v prvem letu vlade v največji meri spoštovali na ministrstvu za okolje in prostor, in sicer v 68 odstotkih primerov. Pri več kot polovici predpisov je resolucijo s 55 odstotki spoštovalo le še gospodarsko ministrstvo. Preostala ministrstva so resolucijo večkrat kršila kot upoštevala, ocenjuje CNVOS.

V nasprotju s prejšnjo vlado aktualna odpira dialog in komunicira spoštljivo

Sorodna novica "Draginjo in inflacijo smo blažili po najboljših močeh"

Odkar v krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij spremljajo izpolnjevanje resolucije, še nobeni vladi ni uspelo spoštovati zapovedanih rokov za javne razprave v več kot polovici primerov. Od vzpostavitve števca kršitev leta 2009 je vlada Roberta Goloba tako že sedma po vrsti, ki jo pri izpolnjevanju določil resolucije nevladne organizacije nadzorujejo.

Zagotavljanje javne razprave mora po mnenju CNVOS-a postati nekaj tako samoumevnega, kot je postanek na rdeči luči. Posvetovanje o alternativah, najboljših praksah, učinkih in morebitnih prihodnjih izzivih mora biti namreč stvar vsakokratnega procesa priprave predlogov predpisov.

Čeprav bi morali biti rezultati števca kršitev resolucije o normativni dejavnosti bistveno boljši, v CNVOS-u pozdravljajo, da Golobova vlada, v nasprotju z Janševo, odpira vrata dialoga v različnih delovnih in posvetovalnih skupinah in svetih ter komunicira spoštljivo.