Janša in Tonin. Ta sicer od prejšnjih volitev pravi, da NSi v koalicijo, kjer bi bil predsednik vlade Janez Janša, ne bo šel. Foto: BoBo
Janša in Tonin. Ta sicer od prejšnjih volitev pravi, da NSi v koalicijo, kjer bi bil predsednik vlade Janez Janša, ne bo šel. Foto: BoBo
Sorodna novica "Draginjo in inflacijo smo blažili po najboljših močeh"

"Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev," prvo leto dela vlade Roberta Goloba ocenjuje predsednik SDS-a Janez Janša. Po njegovih besedah je zadnje leto simbolno tudi leto "vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne", politično gledano pa tudi padanja mask.

Kritični so tudi v NSi-ju, kjer menijo, da se "loterija z vladami novih obrazov očitno znova ni izšla". "V NSi-ju niti nismo imeli prevelikih pričakovanj od vlade Roberta Goloba, kajti slišali smo že nekajkrat visokoleteče obljube, smele načrte, ampak hkrati tudi izkusili in videli neoperativnost in neizkušenost teh ekip vlad novih obrazov," je dejal vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj.

Opozicija: Vlada žanje rezultate dela prejšnje vlade

Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vladi, ki je v DZ-ju prisegla 1. junija lani, v opoziciji očitajo tudi, da jaha na valovih dobro postavljenih temeljev, ki jih je postavila njena predhodnica in v kateri sta sodelovali tako SDS kot NSi. "Verjetno rekordni lanski dobički v gospodarstvu niso rezultat vlade, ki je nastopila 1. junija lani. Gospodarska rast v prvi polovici lanskega leta, ko še ni bilo Golobove vlade, je bila še enkrat višja kot gospodarska rast na koncu lanskega leta, tako da si vsak lahko izračuna," je dejal Janša.

Premierju Golobu sicer očita, da je posvojil "govorico izključevanja, ki jo je gojila prejšnja opozicija". Tudi v NSi-ju menijo, da vlada ni pomirila politične situacije v Sloveniji. "Nasprotno, ob odsotnosti drugih rezultatov je začela odpirati kulturne boje, ideološke teme, ki so Slovenijo namesto pomirile še bolj razdelile," meni Cigler Kralj. Vlado poziva h "koraku nazaj", Slovenija pa bi se morala po njegovih besedah osredotočiti na zagotavljanje dobrega poslovnega okolja, samooskrbo z električno energijo in dostopno javno zdravstvo.

Sorodna novica Logarjeva Platforma sodelovanja ustanovljena: "Ne bo tabutem"

Janša pa odgovor na "izkrivljeno stvarnost, ki jo je Sloveniji prineslo izključevanje", vidi tudi v novem društvu Platforma sodelovanja, ki mu predseduje poslanec SDS-a Anže Logar. Upa, da bo v okviru platforme pogovorov o ključnih temah čim več, saj da je sodelovanje tisto, kar Slovenija nujno potrebuje, SDS, ki je po njegovih besedah še posebej v zadnjem času tarča izključevalne politike, pa se bo vedno zavzemala in podpirala sodelovanje.

NSi: Na desni sredini so spremembe nujne

Po besedah Cigler Kralja pa se z ustanovitvijo društva potrjuje teza, da so na desnosredinskem političnem polu nujne spremembe. "Očitno gospod Logar znotraj svoje stranke, kjer je celo član vodstva, predsednik sveta te stranke, ni uspel s svojimi pobudami, iniciativami in je bil celo prisiljen v ustanovitev društva, ki bo obstoječim političnim strankam dajalo pobude in iniciative," meni. V NSi-ju pa ostajajo pri stališču, da se morajo stvari spreminjati v parlamentu, kjer se tudi sprejemajo zakoni, zato spodbujajo Logarja, da čim prej ustanovi politično stranko.

Glede na politično moč vladne koalicije Cigler Kralj sicer meni, da predčasnih volitev politično realno ni pričakovati. Je pa v politiki edina stalnica sprememba, je spomnil. Janša pa upa, da bo koalicija zdržala dovolj dolgo, da bo večina tistih, ki se ne udeležujejo volitev, sposobna oceniti razliko med "tem, kar je danes in kar je bilo v času naše vlade, še posebej, ko pogledajo v denarnice, in se nato zrelo odločiti".

Mineva prvo leto vlade Roberta Goloba