Minister za javno upravo Franc Props. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.
Minister za javno upravo Franc Props. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.

Razveljavitev razpisa, ki je bila prejšnji mesec objavljena v Uradnem listu, sicer ne učinkuje na posamezne sklepe. "Minister razveljavitev razpisa utemeljuje z dolgotrajno revizijo, kar je nesprejemljivo, saj razveljavitev ni sprejeta na zakoniti podlagi," so zapisali predstavniki NVO-jev. Nevladne organizacije menijo, da je edina pravno sprejemljiva in pravilna rešitev sklenitev pogodb, zato so že vložile pravna sredstva.

Obenem so o razveljavitvi razpisa na področju krepitve aktivnega državljanstva brez zagotovitve njegove ponovitve obvestili različne evropske institucije, tudi podpredsednico Evropske komisije ter komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo, saj je Evropska komisija v nedavnem priporočilu države pozvala ravno k zagotavljanju delovanja civilne družbe na tem področju. Ob tem so dodali, da sta enako priporočilo v letu 2023 pripravila tudi Evropski socialno-ekonomski odbor in Agencija Evropske unije (EU) za temeljne pravice.
Poslanskim skupinam, ki jih bodo v kratkem obiskali, pa bodo predlagali, da se ta problematika obravnava na odboru DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, so še zapisali.

Pod izjavo so se med drugim podpisale nevladne organizacije Danes je nov dan, Društvo Parada ponosa, Delavska svetovalnica, Inštitut za mladinsko politiko, LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, PIC – Pravni center z varstvo človekovih pravic in okolja, Simbioza in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Ministrstvo se zaveda, da NVO-ji potrebujejo denar

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da se zavedajo, da nevladne organizacije za uspešno delo in razvoj potrebujejo ustrezno sistemsko podporo. Zagotovili so, da si bo ministrstvo prizadevalo na tem področju narediti korak naprej, tudi s pripravo programa črpanja sredstev, ki bo namenjen razvoju nevladnih organizacij in podpori njihovih projektov in programov. V naslednjih tednih bodo na ministrstvu pristopili k pripravi programa porabe sredstev iz Sklada za nevladne organizacije, zasnovana pa bo tudi nova strategija na tem področju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomladi bo okrepljen in objavljen vsaj še en javni razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij, katerega cilj je sofinancirati trajnostno naravnana delovna mesta, ki bodo prispevala k razvoju in profesionalizaciji nevladnih organizacij in prostovoljstva v Sloveniji. Podlaga pa bo študija Potencial nevladnih organizacij v Sloveniji za naslavljanje potreb lokalnih skupnosti, ki jo je pripravila Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, so še dodali.

Minister za javno upravo Franc Props je namreč sredi januarja s sklepom odločil, da se razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, ki je bil med vzroki za odstop njegove predhodnice Sanje Ajanović Hovnik, v celoti razveljavi. Notranji in zunanji nadzor namreč predvidoma ne bosta končana kmalu, je pojasnilo ministrstvo.

Več nevladnih organizacij pa meni, da odločitev o razveljavitvi razpisa pomeni nevaren precedens, saj odpira pot, da se razpisi, katerih rezultati ne bodo po volji oblasti, enostavno prekličejo.