Glavni tajnik Sviza je ugotovil, da so v enem delu zaposlenih dejansko  nastale pomembne izboljšave, presenečeni pa ugotavljajo, da se v nekaterih nosilnih poklicih to ni zgodilo. Na področju kulture v primeru zaposlenih naj bi se zgodile nezakonitosti. Foto: MMC RTV SLO
Glavni tajnik Sviza je ugotovil, da so v enem delu zaposlenih dejansko nastale pomembne izboljšave, presenečeni pa ugotavljajo, da se v nekaterih nosilnih poklicih to ni zgodilo. Na področju kulture v primeru zaposlenih naj bi se zgodile nezakonitosti. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah koordinatorice poslovnih sekretarjev vzgojno-izobraževalnih zavodov Romane Pečnik je največja težava tajnic, da že doseženih napredovanj v plačnih razredih ni mogoče prenesti v nov plačni sistem. Foto: MMC RTV SLO
Medicinske sestre
V nekaj dneh naj bi bilo jasno, kakšna bo rešitev problematike plač za srednje medicinske sestre v intenzivnih terapijah tretje stopnje in srednje babice. Foto: MMC RTV SLO
OI: Medicinske sestre protestirajo

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so po sindikatu Glosa tudi sami izrazili nezadovoljstvo glede prevedb dela v kulturi v nov plačni sistem. Irena Porekar Kacafura iz Pokrajinskega muzeja Maribor pravi, da se jim plače niso bistveno povišale, dodatki so izpadli in še napredovali bodo počasneje zaradi bistveno zaostrenih pogojev.

Minister za javno upravo Gregor Virant je ob izboljšavah položaja zaposlenih v javnem sektorju na prvem mestu izpostavil zaposlene v kulturi, češ, da naj bi bilo izboljšanje, ki bo 20-odstotno ali več. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je ugotovil, da je v enem delu zaposlenih dejansko prišlo do pomembnih izboljšav, presenečeni pa ugotavljajo, da se v nekaterih nosilnih poklicih to ni zgodilo. Na področju kulture v primeru zaposlenih naj bi bile tudi nezakonitosti.

Štrukelj je bil kritičen tudi do ravnanja ministrstva za kulturo, kjer "iz neopravičljivih razlogov niso pripravili vseh pravilnikov, ki bi jih morali". To velja recimo za knjižničarje oziroma bibliotekarje, ki preprosto ne morejo biti zakonito uvrščeni, ker nimajo pravilnika. Dejal je tudi, da na ministrstvu pripombe ustvarjalcev, ki so sodelovali pri pripravi meril za nazive prvaka in priznanega ustvarjalca, niso upoštevali.

Tudi šolske tajnice nezadovoljne s položajem
Tudi tajnice, zaposlene v šolstvu, so nezadovoljne s položajem, v katerem so se znašle z novim plačnim sistemom. Minister za šolstvo Milan Zver jim je danes zagotovil, da bodo nekatere nepravilnosti uredili v okviru zakonskih možnosti. Predstavniki ministrstva za šolstvo, sindikatov in strokovnega združenja tajnic so poskušali doseči dogovor o rešitvah za nastali položaj tajnic. Za ponedeljek je sklican vnovični sestanek vseh vpletenih.

Po besedah koordinatorice poslovnih sekretarjev vzgojno-izobraževalnih zavodov Romane Pečnik je največja težava tajnic, da že doseženih napredovanj v plačnih razredih ni mogoče prenesti v nov plačni sistem.

O medicinskih sestrah znano več v nekaj dneh
V nekaj dneh naj bi bilo jasno, kakšna bo rešitev problematike plač za srednje medicinske sestre v intenzivnih terapijah tretje stopnje in srednje babice.

Glavna sestra ljubljanskega kliničnega centra Erna Kos Grabnar je ob tem dejala, da ji je za reševanje problematike plač srednjih sester v intenzivnih terapijah tretje stopnje in srednjih babic, ki delajo v porodni sobi, uspelo pridobiti vse ključne akterje, od ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič do ministra Viranta. Sestati se nameravajo v ponedeljek.

Na Onkološkem inštitutu naj bi se plače po novem sistemu zvišale tudi za 20 odstotkov, a so se nekaterim celo znižale. Ob višji osnovni plači so jim namreč znižali dodatek za nočno delo, odvzeli tistega za sevanje in mnoge druge. Zato so se medicinske sestre zbrale na protestnem shodu. Če ne bodo našli rešitve, pa grozijo s stavko.

C. R.

OI: Medicinske sestre protestirajo