Osnutek zakona predvideva tudi drugačne organe upravljanja RTV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Osnutek zakona predvideva tudi drugačne organe upravljanja RTV-ja. Foto: MMC RTV SLO

Za zdaj je mogoče govoriti le o načelnih spremembah zakonov, saj podrobnosti, ki jih prinašata, čaka usklajevanje, poroča Radio Slovenija.

Temeljni cilj sprememb, ki jih pripravlja skupina strokovnjakov; to je sestavilo ministrstvo za kulturo, je zvišanje stopnje ekonomije in učinkovitosti RTV-ja, za to pa je temelj lahko le zakon, je povedal generalni direktor direktorata za medije pri ministrstvu za kulturo Vojko Stopar.

Bo RTV d. d. v 100-odstotni državni lasti?
Stopar je potrdil že slišane informacije, da sprememba zakona predvideva preoblikovanje RTV-ja iz javnega zavoda v neko drugo obliko. Kot je dejal Stopar, je namen spremembe: "Na drugačen način zagotoviti vpliv javnosti na javni servis, in sicer z nekoliko drugačnim načinom imenovanja članov programskega in nadzornega sveta."

Zakon tako predvideva tudi spremembe, ki jih v zvezi z ločevanjem med javno službo in komercialnimi dejavnostmi državi narekuje Evropska unija. Stopar je dejal, da osnutek predvideva preoblikovanje v delniško družbo v 100-odstotni lasti države.

RTV-prispevek povezan z rastjo cen ali povprečne plače
V prihodnosti naj bi se povečale tudi pristojnosti predsednika države in civilne družbe pri imenovanju članov programskega in nadzornega sveta, med predlogi pa je tudi sprememba načina določanja višine RTV-prispevka. Tega naj ne bi več določala vlada, ampak bi na njegovo višino vplivala rast maloprodajnih cen ali rast povprečne plače v državi.