Foto: Inštitut 8. marec
Foto: Inštitut 8. marec

Kot so objavili v fundaciji, je Nika Kovač "cenjena zagovornica človekovih pravic in demokracije iz Slovenije". Spomnili so, da se je izobraževala na področju socialne in kulturne antropologije in da je oborožena s tem znanjem ustanovila raziskovalni Inštitut 8. marec, "ki se osredotoča na obravnavanje socialne in ekonomske neenakosti".

Navedli so še, da je koordinirala odmevne kampanje, med njimi za enakopravnost skupnosti LGBT, brezplačna šolska kosila in zaščito vodnih virov. Svoje delovanje gradi na sodelovanju, trajnostni krepitvi skupnosti ter široki podpori posameznikov in organizacij, so dodali. "Njena prizadevanja so pripeljala do zakonskih sprememb in prepoznavnosti," so sklenili.

Kovač je v odzivu podčrtala, "da si dosežek deli z vsemi, ki so si v zadnjih letih prizadevali zgraditi pravičnejšo družbo".

Neodvisno nedobičkonosno Fundacijo Kofija Annana s sedežem v Ženevi je leta 2007 ustanovil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan. Njen namen je pomagati pri grajenju miroljubne, demokratične in odporne družbe.

Nagrado Kofi Annan NextGen Democracy Prize podeljujejo mladim aktivistom med drugim za izjemno intelektualno in/ali aktivno vodenje pri zagovarjanju, promociji ali obnavljanju demokracije. Prejmejo jo lahko aktivisti med 18. in 30. letom. Nagrajenec prejme 10.000 dolarjev in enoletno mentorstvo pri priznanem strokovnjaku s področja demokracije, je zapisano na spletni strani fundacije.