Kotiček, kjer si lahko sami prišijete gumb ali zašijete luknjo. Foto: MMC RTV SLO
Kotiček, kjer si lahko sami prišijete gumb ali zašijete luknjo. Foto: MMC RTV SLO
Lepo ohranjena oblačila za nekaj evrov. Foto: MMC RTV SLO
Tudi otroci imajo svoj kotiček: od igrač do oblačil. Foto: MMC RTV SLO
Retro skodelice. Foto: MMC RTV SLO
Lepo razstavljene rabljene stvari na policah, narejenih iz rabljenega pohištva. Foto: MMC RTV SLO
V centru je zaposlitev našlo pet težlje zaposljivih oseb. Foto: MMC RTV SLO
Petdeset centov za skodelico. Foto: MMC RTV SLO

Čajne skodelice za 50 centov, trije kozarci za dva evra, lepa jopica za pet evrov, udoben fotelj, ki zgleda kot nov, za 20 evrov ... To je le nekaj izdelkov, ki jih lahko najdete v centru na Povšetovi. Glavni namen centra, ki deluje v okviru socialnega podjetništva, je torej uporaba rabljenih stvari, zmanjšanje odpadkov in ustvarjanje zelenih delovnih mest. Če imate doma torej stvari, ki jih ne potrebujete več, a so ohranjene ali pa malo poškodovane, jih lahko odnesete v Center ponovne rabe na Povšetovi, ki bo gotovo obvezna destinacija tudi za ljubitelje vintage izdelkov.

Tam bo pet zaposlenih, kolikor jih je za zdaj našlo zaposlitev v centru, v delavnicah očistilo in popravilo, če so potrebne popravila, potem pa jih bodo pripravili za prodajo. Na prodajnih policah, ki so vse narejene iz že rabljenega pohištva, lahko izbirate med različnimi gospodinjskimi pripomočki, od loncev do kozarcev, oblačili za vse generacije, pohištvom, igračami in drugimi izdelki. Veliko zbranih stvari je zdaj še v skladišču, kjer čakajo na popravilo in potem na prodajo. Če se v enem centru v nekaj tednih ne bodo popravili, jih bodo prepeljali v druge centre po državi. Centri ponovne uporabe delujejo tudi v Rogaški Slatini, Vojniku, Velenju, Tepanjah, Trebnjem, Kranju oz. Tržiču in zdaj še v Ljubljani.

Prvi tovrstni center so na pobudo Marinke Vovk, ki je sodelovala pri odprtju vseh centrov in je nosilka Centrov ponovne uporabe v Sloveniji, odprli v Rogaški Slatini. "Uporabljenih predmetov, lahko so stari ali tudi malo poškodovani, tako ne vržemo v smeti, temveč zaživijo novo življenje s tem, ko jih za nizko ceno kupijo novi lastniki," pravi Vovkova.

Filozofija "naredi oz. popravi sam"
V centru, ki je odprt od torka do sobote, je tudi kotiček, kjer se lahko obiskovalci naučijo manjših šiviljskih popravil. "Želimo, da se ljudje usedejo in tudi sami kaj popravijo, sodelavci jih bodo naučili, kako prišiti gumb ali kakšno manjše opravilo," je še dejala Vovkova.

Za uspešno delovanje centrov je zelo pomembno sodelovanje lokalnih skupnosti. "Vse prebivalce Ljubljane pozivam, naj prinesejo stvari na Povšetovo ali v zbirni center Barje," je zato pozval Janko Kramžar, direktor javnega podjetja Snaga, ki je odprlo center in začasni zbirni center Povšetova v partnerstvu z Okoljsko-raziskovalnim zavodom in Zvezo ekoloških gibanj.

"Ti centri omogočajo, da se stvari, ki so bile že enkrat uporabljene, še enkrat uporabljajo. To je pomembno, ker za to ni potrebna velika infrastruktura, ljudje pa lahko pridejo poceni do stvari, ki jih potrebujejo," je novo pridobitev pohvalil generalni direktor direktota za javne službe, varstvo okolja in naložbe v okolje Boštjan Petelinc.

"Ta center stoji dejansko v središču mesta, tu je, kjer znajo ravnati z rabljenimi stvarmi, zato pričakujem, da bo postal prijazna lokacija za številne uporabnike; na drugi strani pa je začasna zbiralnica odpadkov dokaz, da so tovrstne storitve prebivalcem Ljubljane res pri roki," je ob odprtju dejal župan MOL-a Zoran Janković.

Delo dobilo pet ljudi
V centru je za zdaj zaposlitev dobilo pet ljudi, od tega trije v okviru projekta USE-REUSE, ki ga izvaja Okoljsko-raziskovalni center v sodelovanju s partnerji, Evropski socialni sklad in ministrstvo za delo pa sta zanj namenila 800.000 evrov. Cilj štiriletnega projekta, ki se je začel leta 2010, je zaposliti šest težje zaposljivih brezposelnih žensk v centrih ponovne uporabe.