Do predstavitvenega pogovora pred komisijo se nista poznala, trdita Štefanec in Župevčeva. Foto: MMC RTV SLO
Do predstavitvenega pogovora pred komisijo se nista poznala, trdita Štefanec in Župevčeva. Foto: MMC RTV SLO
Kdo se boji KPK-ja
Intervju s predsednikom republike
Premierka bi Štefanecu dala priložnost
Zbor za republiko obžaluje izbor KPK-ja


Predsednik države, ki je že začel nov krog iskanja dveh namestnikov, je v pogovoru za našo televizijo dejal, da ni mogel ravnati drugače, saj bi sicer deloval protiustavno. Ustavni pravnik Erik Kerševan pa se sprašuje, ali sploh imamo zakonsko podlago, na temelju katere se je komisija odločila, da ima dve listi kandidatov: ločeno za predsednika in namestnike.

Z Borisom Štefanecem se nisva poznala od prej, sem pa takoj, ko sem izvedela, da je član stranke, o tem obvestila kolege v izbirni komisiji, je v Tarči povedala poslanka PS-ja Melita Župevc.

Župevčeva je tako pojasnila, da je izbirno komisijo o tem, da bi Štefanec utegnil biti član PS-ja, obvestila 5. marca, ko je to tudi sama izvedela. Po njenih besedah so se v izbirni komisiji pogovarjali, da bi odločitev o izbiri kandidata lahko spremenili, ampak so se odločili, da je ne bodo.


"To, kar sem vedela, sem povedala isti dan, ko sem izvedela. Nikogar od prijavljenih nismo vprašali po strankarski pripadnosti, tudi gospoda Štefaneca ne. Smo pa se pogovarjali, ali je njegova strankarska pripadnost okoliščina, ki bi lahko spremenila našo odločitev in glede na ustavo in zakon smo se odločili, da ni,"
je pojasnila. Na očitke, da je bil postopek formalističen, pa je odvrnila, da sama tega občutka ni imela, saj da so več deset ur namenili pogovorom s kandidati o njihovi viziji komisije.

Začel razmišljati po klicu
Tudi Štefanec je potrdil, da je Župevčevo poznala le prek medijev, prvič pa sta se videla na razgovoru z izbirno komisijo. Na vprašanje o tem, kdo mu je namignil, da je bil izbran, je pojasnil, da je bil na razgovoru pri predsedniku republike, ki mu je povedal, da je edini kandidat za predsednika KPK-ja, a da se še ni odločil.
Za izstop iz stranke pa se je odločil sam, in to še istega dne, ko so ga poklicali iz urada predsednika. "Vprašali so me, ali sem član stranke, in sem odgovoril, da sem član PS-ja. Ženska po telefonu je rekla hvala lepa in pogovor se je končal. To pa je povzročilo pri meni razmislek, da bi bilo to lahko eno izmed vprašanj, ki bi bilo lahko pomembno, in sem izstopil," je podal svojo plat zgodbe. Obenem je poudaril, da na to gleda bolj formalistično in je bil preprosto prepričan, da mu tega ne bi bilo treba povedati.
Zakaj se je prijavil, je povedal tudi novinar Vasja Jager. "Prijavil sem se zaradi smradu, ki ga vohate okoli nas. Ne da se več dihati. Smrad je vsepovsod, in na neki točki sem se zavedel, da je greznica polna in je nihče ne želi čistiti. In zato je na meni, da grem na kolena in začnem čistiti," je bil plastičen. Pri izboru pa ga je najbolj zmotila formalistična logika izbirne komisije. Štefaneca je pobaral, zakaj ni potem ostal v stranki, če se mu to ni zdel velik hendikep, ta pa je pojasnil, da je po pogovoru z uradom predsednika dobil občutek, da bi lahko bil.
Zakaj delitev?
Pravnik Erik Kerševan pa je izpostavil, da je težava predsednikove odločitve v tem, da je rezultat slab. "Pomembno je, da predsednik ni imel tako zelo zvezanih rok, kot je predstavil. Zakon namreč nikjer ne piše, da se sme deliti seznam kandidatov na namestnike in predsednika. Kajti zakon določa, da mora komisija predlagati seznam ustreznih kandidatov, predsednik pa izmed njih izbere predsednika in namestnika," je poudaril.
Gregor Virant pa je prepričan, da zavrnitev imenovanja Štefaneca zaradi strankarske pripadnosti ne bi bila ustavna sporna, a mu je Štefanec oporekal, rekoč da ustava v 14. členu določa enakopravnost in da politično prepričanje ne sme biti razlog za izločitev iz sodelovanja v postopkih v Sloveniji. Po mnenju Cirila Ribičiča pa je bila Pahorjeva napaka ta, da je prehitro sprejel odstop zdajšnjega vodstva KPK-ja, izpostavil pa je tudi, da bi o odločitvah KPK-ja moralo v končni instanci odločati sodišče.
Premierka ni vedela, da je Štefanec član stranke
Premierka Alenka Bratušek je v Dnevniku TV Slovenija povedala, da ni vedela, da sta bila z novim predsednikom KPK-ja do nedavnega strankarska kolega. Meni, da bi morali Štefanecu dati priložnost, saj tudi sodnikov in tožilcev, ki vodijo še težje postopke v korupcijskih zadevah, nihče ne sprašuje po morebitnem članstvu v stranki.

Bi pa po njenem mnenju Štefanec z odstopom verjetno razbremenil KPK. "Po drugi strani ga pa razumem, da glede na to, da ni nič storil narobe, vztraja na tem mestu," je še dejala.

Kdo se boji KPK-ja
Intervju s predsednikom republike
Premierka bi Štefanecu dala priložnost
Zbor za republiko obžaluje izbor KPK-ja