Foto:
Foto:

Bondevik, ki je kot prvi norveški premier prispel na dvodnevni uradni obisk v Slovenijo, je izjavil, da je Norveška do EEZ-ja prišla "na evropski način". Napovedal je tudi, da bo Norveška 1. decembra v Ljubljani odprla veleposlaništvo.

Bondevik je spregovoril tudi o zapletu, ki je nastal, potem ko zaradi blokade Liechtensteina ni prišlo do širitve Evropskega gospodarskega prostora (EEA). Liechtenstein je namreč zaradi nerešenega vprašanja vrnitve premoženja, ki je bilo knežji družini na podlagi Beneševih dekretov odvzeto na ozemlju tedanje Češkoslovaške, blokiral napovedani podpis sporazuma o širitvi EEA z desetimi prihodnjimi članicami EU, vključno s Slovenijo. Norveška je ena od članic EEA, ni pa tudi članica EU.

Bondevik je pojasnil, da gre za dvostranski problem med Liechtensteinom in Češko ter Liechtensteinom in Slovaško. Norveška bo države spodbujala, naj najdejo rešitev, vendar pa je ne more vsiliti, je poudaril Bondevik, ki je še poudaril, da imajo te države veliko odgovornost. Za nas je pomembno, da pride do hkratne širitve EEA in EU maja prihodnje leto, je še zatrdil norveški premier. Rop je ob tem menil, da bo Slovenijo bodoče članstvo v EEA še dodatno povezalo z Norveško, ki v tej povezavi igra pomembno vlogo.

Po Bondevikovih besedah bo državi zbližalo tudi skupno članstvo v zvezi Nato, katere članica bo Slovenija postala leta 2004. Predsednika slovenske in norveške vlade sta pozornost posvetila tudi dvostranskemu gospodarskemu sodelovanju. Blagovna menjava sicer precej niha, predvsem zaradi uvoza nafte in naftnih derivatov.

Kot je povedal Rop, sta se z gostom tudi dogovorila, da bodo predstavniki obeh držav pregledali skupne projekte na področju izobraževanja, investicij v človeški kapital ter znanost in tehnologijo.

Beseda je tekla tudi razmerah v JV Evropi, kjer si tako Slovenija kot Norveška prizadevata za mir. Po Ropovih besedah je pomembno, da imajo vse države regije perspektivo vstopa v EU. Premierja sta izmenjalatudi poglede na razmere v Iraku in na Bližnjem vzhodu.

Bondevik je slovenskega kolega Ropa povabil na obisk na Norveško, ki ga je ta sprejel.
V četrtek se bo norveški premier srečal še s predsednikom državnega zbora Borutom Pahorjem in predsednikom republike Janezom Drnovškom.