Sodišča opozarjajo, da imajo premalo kliničnih psihologov, samo na območju Ljubljane jih primanjkuje vsaj pet. Foto: BoBo
Sodišča opozarjajo, da imajo premalo kliničnih psihologov, samo na območju Ljubljane jih primanjkuje vsaj pet. Foto: BoBo
Otroci
O trajnejših ukrepih za varstvo koristi otroka ne bo več odločal center za socialno delo, ampak bodo pomembne pristojnosti padle na sodišča. Foto: Pixabay

O postopkih dodeljevanja otrok v rejništvo in skrbništvo ne bodo več odločali centri za socialno delo, ampak sodišča, zaradi česar pa že nastajajo zastoji v postopkih, saj na teh področjih primanjkuje strokovnjakov. Ravno zaradi tega se bodo sešli tudi člani parlamentarnega odbora za pravosodje.

Sodišča že nekaj let na pomanjkanje izvedencev, natančneje kliničnih psihologov, opozarjajo sodni svet. Samo na območju Ljubljane jih manjka vsaj pet.

"Glede na to, da se po novi pravni ureditvi prenašajo odvzemi otrok na sodišča, bo to od sodišč zahtevalo toliko več postopkov, v katerih bodo morali postavljati izvedence," je povedala vrhovna sodnica članica sodnega sveta Mateja Končina Peternelj.

Sodišča si želijo več izvedencev
Za zdaj ni jasno, koliko novih primerov bodo dobila sodišča, na ljubljanskem sodišču pričakujejo okoli 130 zadev več na leto, zato se podpredsednica sodišča Mihaela Mohorič že boji dodatnih zastojev. "Pozvala bi vse deležnike, ki lahko vplivajo na to, da se zagotovi, da bo več sodnih izvedencev, ki bi lahko delali pri teh zadevah," dodala Mohoričeva.

Notarska zbornica pa v zvezi z družinskim zakonikom opozarja na nižanje ravni pravnega varstva, saj ob sporazumnih razvezah ni več nujen notarski zapis, ampak zgolj izjava, da ni skupnega premoženja. Predsednica zbornica Sonja Kralj opozarja, da v skupno premoženje spadajo tudi dolgovi, kar se pogosto spregleda: "Če ne uredita teh dolgov, ostaneta zakonca solidarno odgovorna tudi za skupne dolgove do razdelitve skupnega premoženja." Notarska zbornica zato predlaga, da se ohrani ureditev kot velja zdaj.