O trajnejših ukrepih za varstvo koristi otroka bo po predlaganem zakoniku odločalo sodišče in ne več center za socialno delo. Foto: BoBo
O trajnejših ukrepih za varstvo koristi otroka bo po predlaganem zakoniku odločalo sodišče in ne več center za socialno delo. Foto: BoBo

Gre za sistemski premik glede odločanja o ukrepih za varstvo koristi otroka, so ob tem sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Prenos pristojnosti odločanja na sodišče bo potekal postopno in bo končan v začetku leta 2019. Centri za socialno delo bodo odločali le o nujnih ukrepih, kadar bo otrok tako ogrožen, da ne bo mogel več ostati v matični družini. Tak ukrep bo veljal le šest dni. O trajnejših ukrepih, tudi o rejništvu in skrbništvu, pa bodo odločala sodišča.

Novi zakonik bo razširil opredelitev družine, ki bo tako življenjska skupnost otroka z obema ali enim staršem ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do njega obveznosti in pravice. Razširjene pa bodo tudi možnosti sklenitve zakonske zveze, saj bo županom podeljeno pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez, zakonca pa se lahko prosto dogovorita za pogodbeni premoženjski režim.

Enostavnejša bo tudi razveza
Razveza bo v določenih primerih zdaj enostavnejša. Če zakonca nimata skupnih mladoletnih otrok in se o najpomembnejših vprašanjih glede premoženja in stanovanja dogovorita, se lahko zakonska zveza razveže pred notarjem v obliki notarske listine, je dejala ministrica.

Izraz roditeljska pravica je v zakoniku zamenjan z izrazom starševska skrb, saj gre po eni strani za obveznost staršev do otrok, po drugi strani pa imajo prav takšne obveznosti tudi morebitni posvojitelji, ki sicer niso roditelji, so pa starši, je dejala. Spreminja se tudi določilo glede skupne vzgoje in varstva otrok. Sodišču omogoča, da o tem odloči, če oceni, da je to v korist otroka, tudi če starši o tem ne dosežejo sporazuma. Starši bodo lahko tudi vnaprej izrazili voljo, kdo naj skrbi za otroka v primeru njihove smrti, če to ne bo v nasprotju s koristjo otroka.

Uvajanje programov v podporo družini
Novost je tudi mediacija v družinskih postopkih, ki se lahko izvede pred in med sodnim postopkom glede vseh družinsko pravnih spornih vprašanj ali po koncu le-tega. Izvajali naj bi jo centri za socialno delo in sodišča, lahko pa se podeli dovoljenje tudi drugi fizični ali pravni osebi.

V družinskem zakoniku uvajajo tudi programe v podporo družini, ki bodo namenjeni pripravam na starševstvo, spodbujanju pozitivnega starševstva in krepitvi starševskih kompetenc, izboljšanju komunikacije in odnosa v družini, aktivnemu preživljanju prostega časa in usklajevanju družinskega in poklicnega življenja. Financirali jih bodo na podlagi javnih razpisov.