Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

DZ je v četrtek sprejel dopolnjeni predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki po navedbah ministrstva za finance glede na izhodiščni predlog vključuje nekatere spremembe. V okviru teh sprememb je tako določeno, da se obvezni zdravstveni prispevek šteje za obvezni prispevek za socialno varnost in da se za ta znesek zmanjša davčna osnova.

Znesek prispevka v znesku 35 evrov poleg ostalih obveznih prispevkov za socialno varnost, ki so določeni v odstotku glede na bruto plačo, zmanjšuje bruto dohodek. Ob upoštevanju davčnih olajšav, ki prav tako znižujejo bruto dohodek, se izračuna dohodnina, po plačilu dohodnine posamezniku ostane neto plača. Pod črto bo imel zaposleni z bruto plačo 1500 evrov na mesec za 8 evrov višji razpoložljivi dohodek, so pojasnili.

"Glede na navedeno sprememba pri načinu plačevanja zdravstvenega prispevka za tiste, ki so dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali že zdaj, pomeni zvišanje njihovih neto dohodkov, bo pa to zvišanje višje pri tistih z višjimi plačami, saj že v osnovi plačajo več davka oz. dohodnine," so poudarili.

Sorodna novica "Preoblikovano dopolnilno zavarovanje bodo v celoti plačevali le najrevnejši"

Predvidena sprememba bo vplivala na zmanjšanje prihodkov iz naslova dohodnine. Na podlagi podatkov odmere dohodnine za leto 2021 na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da bo to zmanjšalo prihodke za okoli 100 milijonov evrov letno. Glede na polno zaposlenost in rast plač ocenjujejo, da učinek tega v letu 2024 ne bo tako opazen.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so namreč po četrtkovem sprejetju omenjene novele dopoldne opozorili, da bo nov obvezni zdravstveni prispevek v znesku 35 evrov zniževal dohodninsko osnovo, "zato ga bodo v celoti plačevali le najrevnejši".

"Napačne odločitve ne blaži dejstvo, da vlada napoveduje bližnjo spremembo obveznega prispevka v proporcionalni prispevek. Nesprejemljiv je prav vsak mesec, kaj šele leto dni, kolikor bo najmanj veljal ta zakon, ko bodo najrevnejši plačevali dvakrat več kot najpremožnejši. Zato zahtevamo in pričakujemo, da vlada še pred uveljavitvijo zdaj sprejetega zakona spremeni fiksni znesek v proporcionalni davek," so poudarili.