V enem letu in pol naj bi bilo prefotokopiranih 30.000 strani. Foto: EPA
V enem letu in pol naj bi bilo prefotokopiranih 30.000 strani. Foto: EPA
Vlada naj bi poročilo o tem obravnavala prihodnji teden, zatem pa naj bi s poročila umaknila oznako zaupnosti, poročilo pa so predali tudi policiji. Foto: MMC RTV SLO
Eno leto nepooblaščenega fotokopiranja na vladi

O nepooblaščenem fotokopiranju je bil generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl obveščen ob primopredaji poslov prejšnje vlade. Za namen preiskave primera je bila ustanovljena komisija, ki je po Cviklovih besedah ugotovila sum kršitve zakona o tajnih podarkih. Preverjanje fotokopiranja je potrdil tudi premier Borut Pahor. Fotokopije naj bi nastajale od leta 2007 do novembra 2008 med prenosom arhivskega gradiva iz Zupančičeve v hrambo Arhivu Slovenije.

V arhivu fotokopirni stroj, ki tam ne bi smel biti
Cvikl je pojasnil, da je bil v prostore arhiva vlade vnešen fotokopirni stroj, kar je v nasprotju s stroko. Meni, da je praksa nesprejemljiva, saj so arhivi namenjeni temu, da se z njimi ravna po pravilih arhivske stroke, poroča TV Slovenija.

Prejšnji generalni sekretar vlade Božo Predalič o fotokopiranju ne ve nič in dodaja, da so delali po naročilu arhiva. Če bi bilo kaj narobe, bi jih zagotovo opozorili v arhivu, zagotavlja.

Fotokopiranje personalnih map?
Obstajajo tudi špekulacije, da naj bi se fotokopirale personalne mape na primer Pepce Kardelj in Milana Kučana z vsemi osebnimi podatki, ter da nekateri podatki že curljajo v javnost, kot na primer lanska objava privilegijev nekdanjih funkcionarjev. Cvikl je dejal, da je vir lahko samo to.

Predalič pa meni, da nekoga očitno skrbi, kaj je v arhivu in dodaja, da se je v arhivu našlo tudi 7.000 potnih listin tujih državljanov, ki tam ne bi smeli biti. Gre za potne liste Slovencev, ki so živeli v tujini, je pojasnil.

Vlada naj bi poročilo o tem obravnavala prihodnji teden, zatem pa naj bi s poročila umaknila oznako zaupnosti, poročilo pa so predali tudi policiji. Predalič upa, da bodo kriminalisti ugotovili resnico. Upa, da se bo kdo, če se izkaže, da gre za laži, najmanj opravičil.

A. M.

Eno leto nepooblaščenega fotokopiranja na vladi