Kapelico so postavili ruski ujetniki, ki so na prelazu vršič gradili in umirali. Foto: BoBo
Kapelico so postavili ruski ujetniki, ki so na prelazu vršič gradili in umirali. Foto: BoBo

Ruska kapelica je eden izmed najpomembnejših slovenskih kulturnih spomenikov, ki spominja na kruto zgodovino 1. svetovne vojne in soške fronte. V Turizmu Kranjska gora želijo ta del slovenske zgodovine, os katerega se vedno bolj oddaljuje, povrniti v zavest obiskovalcev kapelice.

V sodelovanju s podjetjem Escapebox so zato oblikovali aplikacijo, ki s pomočjo obogatene resničnosti prikazuje nekatere pozabljene vidike gradnje ceste čez Vršič, ki so jo med prvo svetovno vojno gradili ruski ujetniki. Cesto je avstroogrska vojska zgradila za potrebe oskrbe bojev na soški fronti.

Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR-kod, ki so nameščene na širšem območju okoli kapelice. Z AR-aplikacijo bodo obiskovalci odpotovali v preteklost in se prvoosebno spoznali s tragičnimi zgodbami vojakov 1. svetovne vojne.

"Želimo si, da bi zgodbe, predstavljene na inovativen način z uporabo obogatene resničnosti, obiskovalce Ruske kapelice znova seznanile z oddaljeno in napol pozabljeno zgodovino in da bi jih opomnile na to, kako srečni smo lahko, da živimo v miru. Mladi fantje, ki počivajo pod Vršičem, namreč niso umrli zaman. Sporočajo nam: Nikoli več!" so ob izidu aplikacije še povedali na Turizmu Kranjska Gora.