Seja pogajalske komisije predstavnikov vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Foto: TV Slovenija
Seja pogajalske komisije predstavnikov vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Foto: TV Slovenija

Predlog novega zakona o skupnih temeljih, za katerega je bilo sicer dogovorjeno, da ga sindikatom posredujejo do 15. marca, je trenutno še v sklepni fazi medresorskega usklajevanja, je v izjavi za medije po tokratnih pogajanjih povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Preden ga bodo posredovali sindikatom, ga mora sprejeti še vlada.

Mi imamo oceno. Vemo, da bo to stalo kar nekaj denarja, zato tudi predlagamo različno dinamiko implementacije celotne plačne reforme, celotne prenove plačnega sistema v javnem sektorju. Nečemu se bomo morali tudi odpovedati, za to, da bi drugje nekaj pridobili.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik o javnofinančni ceni reforme

Prav tako bo vlada sindikatom posredovala svoj predlog glede odprave plačnih nesorazmerij, ki jih bodo naslovili znotraj obstoječe plačne lestvice. "Dogovorili smo se, da najprej na centralnih pogajanjih predstavimo oboje, nato bomo v nadaljevanju usklajevali obe zadevi," je dejala ministrica.

V nadaljevanju bodo pogajanja tako potekala bolj intenzivno. Dvakrat na teden, ob torkih in četrtkih, bi se na ravni delovnih skupin usklajevali o predlogu zakona, ob sredah pa bi po napovedih ministrice potekala pogajanja o odpravi nesorazmerij po panogah. "Na panožnih pogajanjih bomo odpirali tudi vse druge elemente, ki vplivajo na samo plačno politiko, torej tako nazive kot dopuste kot razne dodatke," je napovedala Ajanović Hovnik.

Del srečanja je bil namenjen tudi pojasnilom vlade, zakaj se sprejeta plačna izhodišča za pogajanja razlikujejo od tistih, ki jih je sprva napovedovala vlada. Nekaj manevrskega prostora pri tem obstaja, predvidena časovnica pa po besedah Ajanović Hovnikove pomeni predvsem to, da "se bo treba prilagoditi javnofinančnim zmogljivostim države".

Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja so ostala brez zavez

Počivavšek: Razumemo, da je potrebna določena postopnost

Jakob Počivavšek. Foto: BoBo
Jakob Počivavšek. Foto: BoBo

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, razumejo, da bo potrebna določena postopnost. "Je pa sama dinamika stvar pogajanj, ne nazadnje bo verjetno dinamika odvisna tudi od tega, kakšni bodo konkretni predlogi, zlasti, kar se tiče odprave plačnih nesorazmerij," je dejal Počivavšek. Ponovno je poudaril, da se jim najbolj problematičen zdi zamik prevedbe spodnjega dela plačne lestvice na novo šele z letom 2025.

Po Počivavškovih besedah je glede možnosti dogovora do 30. junija gotovo nekaj dvoma in nezaupanja. "Vendar mi izhajamo iz tega, kar smo podpisali v oktobru, in seveda računamo, da bomo dosegli dogovor o vsebinah, za katere smo se dogovorili," je dejal.

Ministrica ob tem meni, da je predlagana časovnica ulovljiva, glede na voljo na obeh straneh, da "postavimo plačni sistem na zdrave temelje". "Ob koncu dneva je bolj ključno, da se ustrezno dogovorimo in da najdemo skupni konsenz za dobre rešitve, ki bodo zdržale nadaljnjih 10, 15 let, kot sam končni datum 30. junij," je poudarila.

Pogajanja o novem plačnem sistemu

Sorodna novica Pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo: časovnica zamaknjena, Fides za 2. april napoveduje stavko

Komentirala je tudi napoved sindikata Fides, da bodo, če do 1. aprila ne bo dogovora o zdravstvenem plačnem stebru, zdravniki 2. aprila stavkali. Kot je opozorila, stavkovni sporazum s Fidesom vsebuje dva datuma, in sicer 1. april za postavitev stebra in 30. junij za vložitev predloga zakona v parlamentarni postopek. "Steber sam po sebi ne pomeni nič, če ni postavljen v kontekst zakona, ki ga pa usklajujemo tudi z drugimi sindikati, kjer je rok 30. junij. Še vedno verjamem, da bomo pogajanja vodili za mizo, ne na ulici. Mislim, da tudi cilj Fidesa ni stavka, temveč ureditev razmer na način, da bodo zdravstvene storitve široko dostopne celotni populaciji," je dejala. Po njenem mnenju Fides z 2. aprilom sicer še nima podlage, da nadaljuje stavko.

Na vprašanje, ali imajo zagotovilo, da ima ministrica podporo finančnega ministra oz. premierja pri izvedbi reforme, je Počivavšek odvrnil, da računajo, da pogajalci prihajajo na pogajanja z mandatom.

Izračuna finančnih posledic sindikati za zdaj še niso dobili, prav tako o tem tudi danes ni želela govoriti ministrica. "Mi imamo oceno učinka celotne reforme, ki je ne želimo prejudicirati v javnosti, sploh pa ne s sindikati, ker gre za pogajanja. Tu so pogajanja glede odprave nesorazmerij, kjer bodo na mizi tudi druge pravice iz delovnega razmerja, kjer se bodo poklicne skupine, če karikiram, odločale o tem, ali želijo več dopusta ali višje plače. Oboje hkrati ne bo šlo, vsaj ne na način, kot je to do zdaj veljalo," je opozorila.

Danes sicer niso podpisali zaveze, da se na pogajanjih pogovarjajo o vseh elementih plačne reforme, kot je prejšnji teden napovedovala ministrica.

Kakšna bo prenova plačnega sistema?