Po prvotni časovnici bi moral biti plačni steber za zdravstvo oblikovan do 1. aprila, do 30. junija pa bi vlada steber vložila v zakonodajni postopek. Foto: Shutterstock
Po prvotni časovnici bi moral biti plačni steber za zdravstvo oblikovan do 1. aprila, do 30. junija pa bi vlada steber vložila v zakonodajni postopek. Foto: Shutterstock

Čeprav so reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva pričakovali, da bo vladna stran na današnji pogajalski seji o oblikovanju novega plačnega stebra predstavila svoj predlog plačne lestvice, se to ni zgodilo, so po koncu seje povedali predstavniki sindikatov.

Vsebinsko se pogajanja tako niso nadaljevala, je pa vladna stran sindikate seznanila, da je novi rok oblikovanja zdravstvenega stebra 30. junij. Po prvotni časovnici bi moral biti steber oblikovan do 1. aprila, do 30. junija pa naj bi vlada steber vložila v zakonodajni postopek. Kot razlog za zamik je vladna stran med drugim navedla, da je treba narediti preračune in se uskladiti na osrednjih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, ki so napovedana za ponedeljek, je medijem povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencinger.

Sama je sicer pričakovala, da se "te zadeve ne bodo rešile na tako kratek rok". Tudi po zamiku časovnice so v sindikatu skeptični in nezaupljivi, ker se vedno vse samo odmika, je dodala.

Najprej potrebujemo temelje za steber, pa je zamik časovnice komentirala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, ki prav tako ni presenečena nad zamikom časovnice. "Morda je vlada nekoliko dlje potrebovala za to spoznanje," je dejala.

Bodo zdravniki stavkali?

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so z zamikom zelo nezadovoljni. Vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je medijem dejal, da v sindikatu veliko energije vlagajo v pripravo ustreznih predlogov za izboljšanje dostopnosti zdravstvenega sistema, a jih nato ne morejo niti predstaviti, saj danes vsebinskih pogajanj sploh ni bilo.
"Danes smo bili žal priča poskusu odvzema moči dogovoru, ki sta ga podpisala Fides in vlada, pod vprašaj so se postavljali roki. Objektivnega razloga za kaj takega ne vidimo," je dejal Zemljič in poudaril, da so se v sindikatu pripravljeni pogajati intenzivno, vsak dan, "tudi ponoči".

Vlado k oblikovanju novega plačnega stebra za zdravstvo zavezujeta dva sporazuma, eden iz prejšnjega oktobra, drugi iz januarja, ki oba predvidevata oblikovanje omenjenega stebra do 1. aprila, poudarjajo v Fidesu.

Po tem datumu je, tako Zemljič, jasno, da sledi plačana stavka zdravnikov, ki je trenutno zamrznjena in bo z 2. aprilom po njegovih napovedih znova aktivirana, če dogovori iz sporazumov ne bodo izpolnjeni.

Gregor Zemljič. Foto: BoBo
Gregor Zemljič. Foto: BoBo

Če do 1. aprila steber ne bo oblikovan, se 2. 4. stavka nadaljuje

Pozneje so v Fidesu na svoji spletni strani sporočili, da za 2. april napovedujejo nadaljevanje stavke, če do 1. aprila steber ne bo oblikovan. Stavka bo potekala tako, kot je bilo predvideno septembra, ko so jo napovedali. To pomeni, da bo trajala do sklepa o prenehanju stavke ali do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

Ker je 2. aprila nedelja, v Fidesu pojasnjujejo, da bo stavka do 3. aprila do 7. ure potekala tako, da je uporabniki ne bodo čutili, saj bo delo potekalo enako kot sicer ob nedeljah.

Večinoma bodo delali po prazničnem razporedu

Nato pa bo stavka potekala tako, kot izhaja iz sklepa o začetku stavke. Ob napovedi stavke so v sindikatu pojasnili, da bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj enkrat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajali bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Morebitni preklic bo Fides javnosti sporočil do 2. aprila do 12. ure.