Pogajanja o plačnem stebru zdravstva. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pogajanja o plačnem stebru zdravstva. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZCVS) Irena Ilešič Čujovič predvideva, da bi vlada lahko na pogajanjih naslednji teden predstavila predlog plačne lestvice. V okviru pogajanj se po njenih besedah pogovarjajo o celokupnih pravicah in obveznostih iz delovnega razmerja, pri katerih je plača zgolj eden od elementov. Tako so na mizi tudi sistem nazivov delovnih mest, napredovanja, delovna uspešnost, letni dopust. "Na mizi je pravzaprav vse. Pogovarjamo se o tem, kako ustrezno motivirati zaposlene. Na koncu bo to paket, vključno s standardi in normativi zaposlenih, tako da nas čaka še veliko dela," je dejala v izjavi za medije.

Na vprašanje, ali namerava vlada motivirati zaposlene tudi s krčenjem kakšnih pravic, je dejala, da še čakajo prvi "vladni predlog tudi na temo, kako oni vidijo plačni steber v zdravstvu in socialnem varstvu". Po njenih besedah je vlada že predstavila izhodišča, zdaj pa bo, potem ko je prejela pričakovanja sindikalnih skupin, predstavila tudi konkretnejši predlog.

"Mi sodelujemo tvorno in poskušamo zagotovo čim prej vzpostaviti pogoje za vzpostavitev novega plačnega sistema," je še dejala predsednica sindikata in dodala, da je časa za vzpostavitev novega plačnega sistema nekoliko več kot do 1. aprila.

Fides opozarja na zastavljeni rok

Zemljič in Polh. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Zemljič in Polh. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Kuštrin se po 30 letih umika z vrha Fidesa, nadomestil ga je Damjan Polh

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa ob tem opozarjajo, da je sporazum med vlado in Fidesom jasen. "Roki so jasni, mi smo čas zavlačevanja preostalih sindikalnih skupin izkoristili za temeljite priprave na stavko," je dejal vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič. Za 2. april je tako napovedal nadaljevanje splošne stavke zdravnikov oziroma ločena pogajanja za zdravnike, "odvisno glede na to, kaj se bo pač do takrat dogajalo".

Sporazum, podpisan januarja letos, kot cilj navaja, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber, v zakonodajni postopek pa ga vloži do konca junija. "Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega stebra ne implementirajo 1. januarja 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E1. Nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati 1. januarja 2024," še navaja sporazum.

Sorodna novica Fides preklical stavko, javni zdravstveni sistem bo v sredo deloval normalno

Fides je tokrat predstavil predlog prenove plačnega sistema v zdravstvu, ki bi omogočil modernizacijo, večjo dostopnost zdravstvenega sistema in predvsem privabil kadre, ki so že odšli v tujino. To bi po besedah Zemljiča dosegli tako, da bi se pri prihodu v Slovenijo pri uvrstitvi v plačni sistem upoštevali njihova delovna doba in izkušnje, sistem pa mora biti primerljiv oz. boljši kot v državi, iz katere kader prihaja. Zdravniki tako pričakujejo evropsko primerljive plače.

Zemljič je komentiral tudi nedavni poziv direktorjev zdravstvenih zavodov po odpravi plačnih anomalij, saj da imajo nekateri zdravniki višje plače od direktorjev. "Argument primerjave z zdravniki je slab za cel sistem, za kogar koli in za direktorja in za šolnika in za ministra. Če se bomo ves čas primerjali z zdravniki, ta država pač nima prihodnosti," je dejal. Ob tem je ocenil, da imamo velik problem pri nagrajevanju za vodenje v javnih zavodih.

Minister in ministrica brez besed

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik izjav za medije o današnjih pogajanjih nista dajala.

Ministrica je zatrdila, da bodo centralna pogajanja o reformi plačnega sistema javnega sektorja, ki se jih udeležujejo vsi reprezentativni sindikati, v ponedeljek, kot so sklenili na zadnjem srečanju. Sindikati naj bi danes prejeli predlog zakona o plačni reformi, a se to ni zgodilo. Vlada je v sredo na seji namreč prekinila razpravo, nadaljevali jo bodo v četrtek. Kot so na ministrstvu za javno upravo pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo, je vlada v torek razpravo prekinila "zaradi potrebe po seznanitvi z določenimi informacijami".

Predvideno je, da bi se o predlogu zakona uskladili do 30. junija. Uveljavitev je predvidena najpozneje s 1. januarjem prihodnje leto.

Polh: Študenti medicine pri nas ne vidijo prihodnosti