SDS za ustavno sodnico predlaga Verico Trstenjak. Foto: BoBo
SDS za ustavno sodnico predlaga Verico Trstenjak. Foto: BoBo

Drugi resni kandidat je Andraž Teršek, podpirajo ga v LMŠ-ju, SD-ju in SNS-u. Vendar za zdaj kaže, da nimata ne Trstenjakova ne Teršek potrebnih najmanj 46 glasov podpore.

Če se je zdelo, da se bodo posvetovanja pri predsedniku republike Borutu Pahorju vrtela predvsem okoli Andraža Terška, čigar prijava je poleg Boštjana Pintarja prispela v predsednikov urad, je bilo že po obisku vodje največje poslanske skupine SDS-a Daniela Krivca pri Pahorju jasno, da ne bo tako.

"Mi teh dveh kandidatov ne podpiramo, smo pa predsedniku predlagali tretjo kandidatko, Verico Trstenjak, ki je kandidaturo sprejela, postopki se bodo nadaljevali v tej smeri," je povedal Krivec.

V LMŠ-ju so že pred posvetom sporočili, da podpirajo Andraža Terška. Ali bi podprli tudi Trstenjakovo? "Andraž Teršek se je prijavil na razpis. Počakali bomo, da se razjasnijo vse poslanske skupine in opravimo še kakšen pogovor. Če Teršek ne bi imel dovolj podpore, verjame, da jo bo imel, se bomo pogovorili tudi s Trstenjakovo," je dejal Golubovič.

Kandidat za ustavnega sodnika mora v državnem zboru dobiti najmanj 46 glasov na tajnem glasovanju. Pri Trstenjakovi in Teršku bo šlo na tesno. Mogoče bo več jasno že po jutrišnjem drugem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin.