Nihče izmed bolnikov še ni občutil posledic neustrezne operacijske mize. Foto:
Nihče izmed bolnikov še ni občutil posledic neustrezne operacijske mize. Foto:
Obisk pri italijanski Sordini


Razlog zato so številne tehnične težave, kot so puščanje olja in nepravilen položaj stativa, poleg tega pa mize ne omogočajo operacij oseb nižje rasti in pritrditve posameznih delov telesa.

Tako proizvajalec kot dobavitelj Soča Oprema sta izrazila pripravljenost, da mizo dopolnita glede na ugotovljene pomanjkljivosti, vendar izolska bolnišnica kljub obljubljenim spremembam dvomi o uporabnosti mize.

So bile mize nepravilno uporabljene?
Pri podjetju Soča so se skupaj s proizvajalcem že 15. maja na obisku v izolski bolnišnici seznanili s težavami pri uporabi novih miz in skušali ugotoviti, kaj so bile dejanske okvare in kaj bi lahko bila posledica nepravilne uporabe ali neujemanja pričakovanj. Menijo tudi, da je treba opredeliti način sporočanja napak in določiti pod kakšnimi pogoji lahko ministrstvo za zdravje zahteva zamenjavo sistema. Soča Oprema bo zapisnik z obiska ministrstvu poslala do konca prihodnjega tedna, ki se bo šele takrat odločalo o nadaljnjih postopkih.

Težave samo v Sloveniji
Predstavnik proizvajalca je povedal, da so raziskave, ki so upoštevale večino bolnišnic, kjer so mize nameščene, pokazale, da se Sordinine operacijske v povprečju ne kvarijo nič bolj kot mize preostalih proizvajalcev. Tudi italijanske bolnišnice razen izjem nimajo večjih težav s Sordininimi mizami.

Za zdaj še nihče izmed bolnikov na lastni koži ni občutil posledic neustrezne operacijske mize, naštete težave pa niso najboljše jamstvo, da bo tudi v prihodnje tako.

Obisk pri italijanski Sordini