V ŠOS-u trdijo, da še vedno ni bila upoštevana kar polovica vseh pripomb, ki so jih podali na osnutek resolucije. Foto: RTV SLO
V ŠOS-u trdijo, da še vedno ni bila upoštevana kar polovica vseh pripomb, ki so jih podali na osnutek resolucije. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Pristojni odbor DZ-ja bo obravnavo sporne resolucije nadaljeval v sredo. Foto: RTV SLO
Resolucija o visokem šolstvu deli stroko

V Študentski organizaciji Slovenije trdijo, da ministrstvo med počitnicami amandmajev ŠOS-a in visokošolskih partnerjev ni usklajevalo na nobenem sestanku, ter da je besedilo še vedno neusklajeno. Zato so ministrstvo pozvali, naj umakne resolucijo iz obravnave v DZ-ju in usklajevanje prestavi s političnega na strokovno raven.

"Iz predloga resolucije je razvidno, da so cilji podrejeni gospodarskim interesom, zelo malo se naslavlja probleme v visokem šolstvu, vpeljava bolonjskih programov je vključena le po nujnosti," navajajo v študentski organizaciji in dodajajo, da resolucija ne temelji niti na strokovnih niti na etičnih načelih.

Da resolucija v zdajšnji obliki ni primerna za nadaljnjo obravnavo, pritrjujejo tudi na ljubljanski univerzi. Po njihovih navedbah na neusklajenost kaže veliko število vloženih dopolnil, ki so jih visokošolski partnerji vložili v državnem zboru. Na univerzi zato ne razumejo, zakaj ministrstvo vztraja pri predlogu, ki je nesprejemljiv za celotno strokovno javnost.

Ministrstvo predstavlja svoje dokaze
Državni sekretar na ministrstvu Dušan Lesjak medtem trdi, da se je večina pripomb pojavila šele potem, ko je že usklajena resolucija prešla v parlamentarni postopek. Matični odbor je začel obravnavo resolucije 28. junija in je do zdaj izmed 74 obravnavanih amandmajev sprejel 26, je povedal Lesjak. Po njegovih besedah so resolucijo s študenti uskladili že konec lanskega leta. Ministrstvo je na svojih spletnih straneh objavilo besedilo, iz katerega so razvidni datumi vseh usklajevanj z visokošolskimi partnerji.

Odbor državnega zbora za visoko šolstvo bo junija prekinjeno obravnavo Resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva 2007-2010 nadaljeval v sredo.

Resolucija o visokem šolstvu deli stroko