Kabinet predsednika vlade bo predstavljal knežji kamen. Foto: MMC RTV SLO
Kabinet predsednika vlade bo predstavljal knežji kamen. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je dobila novo grafično podobo

Prenova grafičnih simbolov bo stala 23.688 evrov in bo obsegala barvni sistem, izbor značilnega črkovnega materiala, dopisni papir, telefaks, pisemske ovojnice, elektronsko pismo, razpoznavno tablo in spletno stran. Vsak državni organ je predstavljen s simbolom, tako je simbol kabineta vlade knežji kamen, ministrstva za zdravje grafični prikaz bitja srca in ministrstva za finance kup cekinov.

Za oblikovanje predloga je bila med tremi povabljenimi ponudniki izbrana agencija PAN. V obrazložitvi predloga je ministrstvo za javno upravo zapisalo, da celostna grafična podoba s svojo aktualno in sodobno likovno zasnovo, kompozicijsko in barvno usklajenostjo zagotavlja vizualno prepoznavnost posameznih organov državne uprave, hkrati pa s svojo vsebinsko sporočilnostjo (razpoznavni simboli) zagotavlja področja dela organov državne uprave.

Prednost predloga grafične podobe naj bi bila na eni strani v enovitosti in na drugi pa v ohranjanju individualnosti.

Obrazložitev pomena nekaterih simbolov:
Ministrstvo za finance: kupček cekinov - razporejanje sredstev v dobro vseh.
Ministrstvo za pravosodje: tehtnica - tehtna presoja, poslanstvo in strokovnost.
Ministrstvo za socialne zadeve: srce v dlani - roka za delo in družbo, srce za družino.
Ministrstvo za okolje: drevo v kvadratu - skrb za okolje zaokroža naš (zdrav) prostor.
Ministrstvo za promet: lomljena črta - pretočnost.
Ministrstvo za šolstvo in šport: silhueta človeka - odprtost, simbol deluje mladostno, asociira na nasmeh.
Ministrstvo za javno upravo: računalniški znak v rožici - uprava, prijazna državljanom, in hiter dostop do informacij po sodobnih informacijskih poteh.
Ministrstvo za znanost: žarnica - Imamo ideje! "Heureka!"
Služba vlade za zakonodajo: sponka za papir - urejenost in točnost.

Predlog grafične podobe si lahko v celoti ogledate tukaj.

Vlada je dobila novo grafično podobo
Prva vrsta: ministrstvo za okolje in prostor, urad vlade za komuniciranje, ministrstvo za kmetijstvo. Srednja vrsta: kabinet predsednika vlade, ministrstvo za finance, ministrstvo za kulturo. Spodnja vrsta: ministrstvo za promet, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Prva vrsta: ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za notranje zadeve. Srednja vrsta: ministrstvo za šolstvo, ministrstvo za zunanje zadeve ministrstvo za obrambo. Spodnja vrsta: ministrstvo za pravosodje, služba vlade za evropske zadeve ministrstvo za znanost, šport in tehnologijo. Foto: MMC RTV SLO