Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Osebna in strokovna pot Jasne Murgel, sicer sodnice mariborskega okrožnega sodišča in nekdanje poslanke, zaslužne za to, da je zakon o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami v parlamentu dobil soglasno podporo, je neločljivo povezana z otroki s posebnimi potrebami in osebami z invalidnostjo, so zapisali v Zvezi Sonček.

Ko je Murglova leta 2002 postala mama dvojčkov s posebnimi potrebami, se je odločila pomagati staršem in otrokom ravno s pravom. Leta 2006 je napisala vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami, lani pa je objavila znanstveno monografijo z naslovom Varstvo pravic oseb z invalidnostjo v mednarodnem in slovenskem pravu s pregledom sodne prakse.

"Osrednji cilj Zveze Sonček kot reprezentativne nacionalne invalidske organizacije za področje cerebralne paralize ter drugih vrst možganskih poškodb in okvar je izboljšanje kakovosti življenja oseb s cerebralno paralizo ter z drugimi vrstami možganskih poškodb in okvar ter drugih oseb z invalidnostjo z izenačitvijo možnosti za enakopravno in čim bolj neodvisno življenje," so v sporočilu za javnost povzeli besede Murglove.

Ta je poudarila še, da bo temu cilju neomajno in neutrudno sledila, med drugim pa si bo prizadevala tudi za seznanjanje javnosti in stroke o sodobnih standardih varstva pravic oseb z invalidnostjo.