Andrej Magajna. Foto: BoBo
Andrej Magajna. Foto: BoBo
Sorodna novica Novi socialdemokrati z Balažicem in Magajno na volitve

Kot so o stranki napisali v sporočilu za medije, ima svoje osnove že v predvojnem krščanskosocialnem gibanju z Janezom Evangelistom Krekom, Vigilijem Ščekom in drugimi, v tranzicijskem obdobju pa z ustanovitvijo socialdemokratov Franceta Tomšiča, soustanovitelj katerih je bil tudi danes predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna, in stranke krščanskih socialistov (KSS). Namen stranke je, kot poudarjajo, obnoviti Tomšičevo Socialdemokratsko zvezo Slovenije in se postaviti kot alternativa tranzicijski levici.

Magajna: Imamo elemente sistemske korupcije

Magajna je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da sta demokracija in vključevalna socialna politika ključna poudarka njihovega programa. Eden od poglavitnih ciljev, ki ga še posebej poudarjajo, je odprava anomalij v Sloveniji, pri čemer predvsem izpostavljajo pomembnost boja proti korupciji. "Korupcija, ki se bohoti predvsem v javnem sektorju, se ne odraža le v naključnih slabih praksah, ampak ima elemente sistemske korupcije," je poudaril. V povezavi s tem pa v stranki opozarjajo predvsem na slabo delovanje pravosodja in nadzornih instanc.

"Potrebujemo demokratične instance. Trenutno je močno prisoten strankokratski volilni sistem, v katerem se uveljavlja negativna kadrovska politika, politične stranke pa si aktivno podrejajo številne podsisteme, kar pa odmeri pravosodje," je dejal Magajna. Dodal je, da je treba demokratične standarde in pravne norme dosledno izvajati.

Sorodna novica SLS, Zeleni Slovenije, Kangler, Šrot in drugi ustanavljajo novo gibanje in listo

V svojem programu, kot je poudaril, so se zelo navezali na Janeza Evangelista Kreka, saj je njegov model socialne politike primeren tudi za današnji čas. Njihovo družbeno vodilo so tako vzajemno sodelovanje, solidarnost in humanizem v pomenu človečnosti. "Pomembno je, da ljudi vključujemo v družbeno življenje," je povedal. Ena od ključnih stvari je tudi pomoč mladim, pri čemer pa v stranki poudarjajo pomen brezplačnega šolstva in izobraževanja. Kot menijo, bi morala država vlagati v znanje, kar pa ne sme biti odvisno od materialnega statusa posameznikov.

Po Magajnetovih besedah v stranki v zadnjem času več pozornosti namenjajo po njihovem mnenju neustrezni migrantski politiki v svetu, predvsem na vedno pogostejšo zlorabo pravice do azila. "Pravica do azila je velika dobrobit človeštva, ki pa bi morala biti veliko bolj regulirana, ker je prišlo do prave anarhije in ne ločimo več, kdo je iskalec zaposlitve in kdo dejansko tisti, ki ga preganjajo zaradi verskih ali političnih razlogov," je še dejal.