Predsednik države je gostil udeležence ustanovnega sestanka Demosa. Foto: BoBo
Predsednik države je gostil udeležence ustanovnega sestanka Demosa. Foto: BoBo

Ustanovni sestanek predstavnikov strank, ki so sestavljale koalicijo Demos, se je zgodil 27. novembra 1989 na domačiji takratnega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana pri Škofji Loki.

Sledilo je še nekaj drugih sestankov, dokler niso 4. decembra 1989 stranke podpisale tudi formalnega dogovora o skupnem nastopu na bližajočih se prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji. 8. januarja 1990 se je koaliciji pridružilo še nekaj strank, to je tudi datum, ki ga nekateri zaznamujejo kot dan ustanovitve Demosa.

Predsednik republike Borut Pahor je zbranim razložil, da smo Slovenci z dogodki izpred 25 let, začenši z ustanovnim sestankom koalicije Demos na začetku januarja, odhodom delegacije Zveze komunistov Slovenije s Kongresa ZKJ-ja, razpisom in zgledno izvedbo prvih demokratičnih volitev, pa nato z ustanovitvijo prve demokratične slovenske vlade, deklaracijo o suverenosti slovenske države, zgodovinskim sestankom v Poljčah na začetku jeseni in nazadnje z dogovorom vseh političnih strank o podpori zamisli o osamosvojitvi Slovenije ter nazadnje s plebiscitom, ki je odprl pot ustanovitvi lastne države, dokazali, da zmoremo, če smo dovolj vizionarski in pogumni, Slovenci sami ustvariti zgodovinske okoliščine in obrniti usodo v svojo korist.

Sestanek na Peterletovo pobudo
"Tudi zato sem sprejel pobudo gospoda Peterleta in pripravil ta priložnostni sprejem kot dokaz, da lahko Slovenci ne glede na razlike med nami, če imamo pogum, vizijo in voljo, dosežemo neverjetne stvari," je dejal predsednik Pahor in dodal, da počastitve dogodkov ne služijo samo dolžnemu poklonu zgodovinskim ravnanjem v preteklosti, ampak so navdih za ravnanja v sedanjosti za prihodnost in jih moramo tako tudi videti.

Predsednik je še povzel besede Rupla, ki je dejal, da tudi pred petindvajsetimi leti mednarodne okoliščine niso bile zlahka razumljive in zlahka predvidljive, bile so kompleksne in zapletene, in dodal, da smo Slovenci tudi tedaj čutili potrebo, da razumemo čas in naše mesto v njem.

"In zdaj je enako. Tudi zdaj so morda po času krize in zaradi nekaterih globalnih procesov stvari v naši mednarodni skupnosti, bližnji in daljni, mogoče manj stabilne in predvidljive, kot bi si želeli, ampak prav to nam ne sme vzbujati strahu, ampak mora dati neko samozavest in moč ter pogum, da vidimo svoje mesto v teh spremembah, ki smo jim danes priča," je še dejal predsednik Pahor

Današnjega sprejema pri predsedniku Pahorju so se z izjemo Huberta Požarnika, ki se je zaradi poti v tujini opravičil, udeležili vsi še živeči udeleženci sestanka Ivan Oman, Dušan Plut, Rajko Pirnat, Dimitrij Rupel, Leo Šešerko, Andrej Magajna, Marjan Podobnik in Vitomir Gros.