Foto: BoBo
Foto: BoBo

V vseh statističnih regijah so dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter izobraževanja, kot so inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice. Za vse pa je potreben test na okužbo z novim koronavirusom.

V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) je zdaj tudi za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še vedno ni dovoljeno.

V rumenih regijah 20 m2 na osebo, v oranžnih 30 m2

V teh regijah veljajo milejši omejitveni pogoji za število strank v notranjih prostorih: po novem je dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine oz. ena stranka na prostor, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.

Že od petka so dovoljene kulturne prireditve in kolektivno uresničevanje verske svobode. Kjer se upoštevajo ukrepi, veljavni v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih ter pri izvajanju verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja, ni treba upoštevati merila števila oseb na kvadratni meter zaprte površine.

Študentje se vračajo v predavalnice

V oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, Jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) je v zaprtih javnih prostorih še vedno dovoljena ena stranka na 30 kvadratnih metrov.

Sorodna novica Poklukar: Status cepljenega se pridobi že po prvem cepljenju z AstraZeneco po tretjem tednu

Pri odprtih tržnicah za vso državo velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov.

Po vsej državi je dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. V rumenih regijah lahko strežejo tudi v notranjosti lokalov, morajo pa pri tem imeti gostje opravljen test ali potrdilo o prebolelem covidu-19 oz. o cepljenju.

Z enim odmerkom cepljena petina

V Sloveniji je bila z dvema odmerkoma cepljena že desetina prebivalstva, z enim odmerkom pa petina. Najbolje poteka cepljenje na koroškem, goriškem, v osrednjeslovenski in zasavski regiji ter na goriškem, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

Na ravni Evropske unije nastaja tudi evropski sistem za covidno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja. S tehničnega vidika naj bi bilo pripravljeno 1. junija, Slovenija pa naj bi se preizkušanju pridružila konec maja.

Do konca junija več kot dva milijona odmerkov cepiva