Zakaj veliko cepiva ostaja neporabljenega

Precej cepiva ostaja neporabljenega, kaj je glavna težava?

V petek smo dobili pošiljko več kot 70.000 odmerkov cepiva in zaradi logistike, ki jo zahteva cepivo, gre namreč za zdravilo in vzdrževanje hladne verige, tega cepiva nismo distribuirali čez konec tedna v cepilne centre. Gre pa že jutri z NIZJ-ja več kot 73.000 odmerkov v cepilne centre, tako da tukaj ni nobene težave.

Sorodna novica Z enim odmerkom cepljenih 426.043 ljudi in z dvema 211.199 ljudi

Poleg tega naj povem, da je cepilni center Ljubljana na Gospodarskem razstavišču, s katerim sem neprestano v stiku, tudi te dni cepil od 3500 do 4000 prebivalcev, včeraj več kot 4000. Je bila pa manjša logistična težava, ker se zaradi praznikov vsi prebivalci niso pojavili na cepilnem mestu, čeprav so bili pozvani, zato je včeraj cepilni center pozval nekaj sto dodatnih prebivalcev Ljubljane in okolice po cepilnem seznamu, da smo porabili vse cepivo, ki je bilo ta dan na razpolago oz. odprto.

Cepivo pa vendarle ostaja. Kako boste prepričali ljudi, da se bodo odšli cepit?

V mesecu maju bo po trenutnih napovedih dobavljenih več kot 480.000 odmerkov cepiva. V juniju jih bo po načrtih več kot 900.000. Tako bomo do konca junija dobili več kot dva milijona odmerkov cepiv oz. 2.000.200 odmerkov cepiv. Pozivam vse prebivalce Slovenije, da se pridružijo našemu skupnemu boju proti virusu in da zmoremo to zadnjo etapo. Se pravi, da poiščemo najranljivejše med nami, ki morda nimajo niti telefona, ki ne morejo do zdravnika in se prijaviti na cepljenje ali iti na cepljenje, se pravi, da drug drugemu pomagamo, da pridemo do cepljenja in se čim hitreje, čim učinkoviteje pocepimo. Kajti od tega je odvisno, kako bomo šli v poletje in kako odprti bomo. In vsi si seveda želimo, da bi bili čim bolj odprti.

Je po vašem mnenju vzrok za to, da cepivo ostaja, tudi to, da ljudje odklanjajo cepivo AstraZenece?

Cepivo AstraZenece je bilo v preteklih tednih oz. mesecih res deležno določenih kritik, vendar sem vesel, da je EMA podrobno pregledala varnost tega cepiva. Tudi naša posvetovalna skupina je na podlagi ugotovitev EME dorekla, da je cepivo varno in ga je treba uporabljati. Je bilo pa morda premalo poudarjeno, da če se cepiš z AstraZeneco, imaš že po prvem cepljenju tretji teden priznan status cepljene osebe, kajti ljudje so si napačno razlagali, da bodo imeli status cepljene osebe šele čez 12 tednov. Predvsem zato so ga v zadnjem času odklanjali. In zato, da bo ta status cepljenega, kar navaja proizvajalec, veljal tudi mednarodno, smo že sprožili akcijo s sosednjimi državami, Madžarsko, Hrvaško in tudi z vsemi drugimi, tako da verjamem, da bo to podlaga za prehod mej v prihodnje. Navsezadnje, po našem dogovarjanju je Hrvaška konec prejšnjega tedna tudi priznala status cepljenih tistim, ki so preboleli covid in so bili enkrat cepljeni s katerim koli cepivom.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V zadnjih dneh je bilo tudi veliko govora o samotestiranju dijakov. Če bo agencija za zdravila in medicinske pripomočke dala pozitivno mnenje o hitrih testih, kdaj se bo samotestiranje začelo in kaj bo to pomenilo za šolanje?

Naše osnovno poslanstvo je zagotoviti odprte šole. In zato smo se na podlagi svetovanja strokovne skupine dr. Logarjeve in tudi dr. Fafangela, ki je vodil priprave na pilotni projekt, odločili, da startamo ta projekt. Smo v tesnih stikih z ravnatelji, medsebojno komunikacijo bomo v prihodnjih dneh še okrepili, kajti cilj je čim preprosteje vpeljati ta del v šole, predvsem srednje, in s čim manj stresa obremeniti dijake in starše. Tako bom v prihodnjih dneh prosil, da se povežemo z dijaško organizacijo in obema študentskima organizacijama in najdemo skupne rešitve, da s tem projektom omogočimo, da bodo tudi dijaki in študenti že v oranžni fazi v polni meri obiskovali svoje šole. Zavedamo se, da v šoli otroci ne pridobijo le najboljše izobrazbe, temveč se tudi družijo in živijo življenje najstnikov in mladine, ki so ga živeli pred epidemijo. In to je za nas vse, še posebej za starše in otroke, najpomembneje.

Kulturniki vas pozivajo, da jim ob ustreznih varnostnih ukrepih omogočite delo. Se bo našel posluh za njihovo res hudo stisko?

Stiska kulturnikov nam je znana in kultura je prioriteta družba. Zato smo že v rdečo fazo umestili odprtje galerij, knjižnic in muzejev. Zavedamo se, da moramo v prihodnjih dneh narediti preboj tudi v tem delu, in prizadevam si, da bomo že do poletja omogočili organizacijo prireditev za prebolevnike, cepljene in da bomo že poleti lahko obiskovali kulturne prireditve in te državotvorne institucije, kajti to je pomembno za našo družbo.