Gorazd Kovačič (Visokošolski sindikat). Foto: BoBo
Gorazd Kovačič (Visokošolski sindikat). Foto: BoBo

Tako kot ob stavkovnem dnevu 30. maja je tudi tokrat na javnih univerzah pedagoški proces odpadel, izpitov, kolokvijev in zagovorov zaključnih del ni, prav tako ne uradnih ur v strokovnih službah, knjižnice so zaprte.

Osrednji stavkovni shod je dopoldne potekal na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Po besedah predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazda Kovačiča stavko nadaljujejo, ker pogajalski proces brez množične podpore stavkajočih ne pripelje nikamor.

Spomnil je sicer, da je vlada začela pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in visokošolskim učiteljem predstavila ponudbo, ki pa po Kovačičevih besedah ni slaba. A kot je opozoril, je problem vrednotenje preostalih delovnih mest v visokem šolstvo, torej delovnih mest visokošolskih sodelavcev, denimo lektorjev, bibliotekarjev, informatikov, računovodskih delavcev in delavcev v strokovnih službah. "Kako je mogoče, da vlada priznava, da so v javnem plačnem sistemu nastala nesorazmerja do zdravstva v velikosti štirih plačnih razredov, vendar strokovnim delovnim mestom na univerzah ponuja samo en plačni razred. Kako je mogoče, da našim strokovnim delavcem ponuja en plačni razred?" se je ob tem vprašal Kovačič.

Stavka visokošolskega sindikata. Foto: BoBo
Stavka visokošolskega sindikata. Foto: BoBo

Kot težko razumljiv je predsednik visokošolskega sindikata označil podcenjujoč odnos do delavcev z univerzitetno izobrazbo, na katerih stoji in pade ves delovni proces. Kovačič vladi očita tudi "trmarjenje", da ne privoli v odpravo 15 let starih plačnih krivic določenim poklicnim skupinam. To po njegovem prepričanju ni vprašanje financiranja, temveč principov. Vladi je ob tem očital tudi, da na pogajanjih postavlja vedno nova pričakovanja, med katerimi je opozoril na krčenje število dni dopusta.

Na shod na fakulteti za družbene vede so povabili ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da bi jima predstavniki slabše plačanih poklicnih skupin postavili nekaj vprašanj o svojih plačah. Ministra se shoda nista udeležila, so pa stavkajoči na shodu na stol posedli lutki obeh ministrov in svoje zgodbe povedali pred njima.

Lutki obeh ministrov. Foto: BoBo
Lutki obeh ministrov. Foto: BoBo

Ministrstvo: Plačne zahteve rešujemo v okviru pogajanj

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so ob nadaljevanju stavke poudarili, da plačne zahteve rešujejo na krovnih in stebrnih pogajanjih. Visokošolskemu sindikatu so dan po njihovi zadnji celodnevni stavki konec maja poslali tudi predlog sporazuma, a niso prejeli nobenega odziva.

Pogajanja z vsemi sindikati redno in intenzivno potekajo, tako se bodo tudi nadaljevala na krovni ravni in po posameznih stebrih, so v odzivu na stavko na vseh treh javnih univerzah zapisali na ministrstvu za visoko šolstvo. Že v sredo se bo tako sešla tudi delovna skupina za steber izobraževanja, raziskovalne dejavnosti in kulture.

Da pogajanja za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah dejavno potekajo na seji pogajalske komisije, so v odzivu zapisali tudi na ministrstvu za javno upravo. Predstavnik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je bil po njihovih navedbah tudi prisoten na zadnji seji v ponedeljek, a se v štiriurni razpravi, na kateri so govorili o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, ni niti enkrat prijavil k besedi.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da se prenova plačnega sistema v javnem sektorju izvaja v dialogu za pogajalsko mizo, kjer so vsi predstavniki sindikatov povabljeni, da vladni strani predstavijo svoj predlog, ga za pogajalsko mizo tudi argumentirajo in s tem konstruktivno prispevajo h končnemu dogovoru. Stavkovni shodi tako niso mesto, kjer bi se iskale rešitve, so ob tem še dodali na ministrstvu in sindikate pozvali k podaji konkretnih predlogov odprave nesorazmerij v osnovnih plačah po posameznih stebrih, tudi kar se tiče plačne skupine J.

Stavka se nadaljuje

Stavko bodo v visokem šolstvu nadaljevali tudi v sredo, ko bodo na posameznih fakultetah potekali različni dogodki. Nadaljnje stavkovne dejavnosti načrtujejo v sredini oktobra, nato pa tudi novembra, decembra in januarja, ko napovedujejo stavkovni teden. Upajo sicer, da bodo že pred tem z vladno stranjo dosegli napredek, je v izjavi po končanem shodu dejal Kovačič.
Glede reforme plačnega sistema v javnem sektorju pa pričakuje, da bodo pogajanja po ločenih plačnih stebrih še dolgotrajna in težka. Zato bodo v visokošolskem sindikatu po Kovačičevih besedah najverjetneje zahtevali tudi "solo pogajanja" in na teh poskušali doreči v nebo najbolj vpijoče plačne krivice v visokem šolstvu.